Férfi kézilabda-Eb: Akár haza is küldhetjük a dánokat ma este

.
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Szombaton nagyszerű győzelemmel kezdett a magyar férfi kézilabda-válogatott a Malmöben rendezett első Eb-mérkőzésen. Az oroszok elleni egy gólos győzelem után a csoport talán legnehezebb ellenfele, a dán válogatott vár ránk, amely meglepetésre 31:30 arányban vereséget szenvedett Izland ellen. Ez azt jelenti, hogyha esetleg ma nem szerez pontot az olimpiai és világbajnoki címvédő Dánia, akkor a harmadik Oroszország elleni mérkőzés már tét nélküli lesz számukra.

Mikler Roland világklasszis védéseinek is köszönhetően fontos győzelmet aratott a megfiatalított magyar csapat az orosz válogatott ellen szombat délután. A csapat teljesítményével Gulyás István szövetségi kapitány is elégedett volt.

"Nagyon sokat visszakaptunk abból, amit gyakoroltunk. Egy-egy meg nem értés vagy bizonytalanság volt, ami a mérkőzés hevében előfordul. Elcsúsztunk egy kicsit, elváltottuk magunkat, abból gólokat kaptunk, de azt gondolom, összességében rendben volt"

- összegezte a mérkőzést a magyar szakember.

Nem volt sok idő ünnepelni, hiszen vasárnap már a dánok elleni mérkőzésre kellett készülnie az együttesnek. A mérkőzés előtt két alkalommal is videó elemzést tart a szövetségi kapitány, másrészt az első mérkőzésről kimaradó Bartók Donátot is keményen megdolgoztatták. Igaz nem véletlenül, ugyanis az edzői stáb úgy döntött, hogy a skandináv csapat elleni találkozóra őt fogják nevezni Fekete Bálint helyett. Mint ismert, az Európa-bajnokság szabályai alapján a csoportkör, a középdöntő és a legjobb hat csapat számára a "final weekend" során egyaránt két cserére van lehetőség.

Az első mérkőzés legeredményesebb játéka, Balogh Zsolt is bizakodva tekint a következő mérkőzésekre. 

"Ahhoz képest, hogy sok hiányzónk volt, fiatal csapattal jöttünk, sokkal jobb volt ez a bemutatkozás, mint amit sokam vártak, és sokan talán nem is gondolták volna, hogy győzelemmel tudunk rajtolni az Európa-bajnokságon. (...) A hibákat ki kell javítani. Remélem, hogy a fiatalabb játékosok is elhiszik, hogy igenis van itt keresnivalójuk, és hozzá tudnak tenni a csapat teljesítményéhez.”

A magyar csapat rutinos kapusa, Mikler Roland szerint az oroszok elleni győzelem után talán a fiatalabb játékosok is elhiszik, hogy sokra lehet képes ez az együttes. 

"Azzal, hogy a dánok kikaptak Izlandtól, talán még fontosabbá vált számukra a hátralévő két csoporttalálkozó. Nekünk ugyanazt a játékot kell játszanunk, mint eddig, minél kevesebb hibával. Ha jól játszunk, akkor jó meccset fogunk játszani, és talán ez az, amire ennek a magyar válogatottnak most a legnagyobb szüksége van ahhoz, hogy fejlődjön."

- tette hozzá Mikler.

A dánok szövetségi kapitánya, Nikolaj Jacobsen nem számíthat a csoportmeccseken a jobbszélső Lasse Svan Hansenre, a magyarok ellen pedig nagy valószínűséggel a balszélső Magnus Landinra sem. 

"Nem hiszem, hogy készen állnak a mérkőzésre, legalábbis Lasse biztosan nem. Rá legfeljebb a középdöntőben számíthatnánk. Magnusnak több esélye van."

- nyilatkozta a dán szakvezető.

A magyar és a dán együttes az elmúlt 3 évet tekintve már a kilencedik alkalommal találkozik egymással, a mieink 2017-ben vb-nyolcaddöntőn, valamint tavaly január 6-án Odensében felkészülési találkozón tudtak nyerni, 2017 májusában pedig Budapesten Eb-selejtezőn döntetlen született, a 2018-as Eb-n és a 2019-es vb-n azonban a dánok örülhettek a két pontnak.