A lengyelek szerint nem lesz Salvinivel és Orbánnal egy új EP-frakció

Deutsch Tamás
MTI

Keddi összefoglalónkban a Fidesz és az Európai Néppárt viszonyával kapcsolatban beszámoltunk az Euronewsra hivatkozva arról, hogy az olasz La Republica című lap szerint tárgyalások folynak a Fidesz, az olasz Liga és a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság között egy új európai pártcsalád létrehozásáról. amelynek állítólag már a neve is megvan: Konzervatívok és identitás.

Az Euronews szerdai cikkében azt írja, hogy nyilatkozott nekik az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) lengyel frakcióvezetője, aki elmondta: nem valószínű, hogy új frakciót hoznának létre az olasz Liga, a lengyel Jog és Igazságosság, valamint a Fidesz részvételével az Európai Parlamentben.

„Nem valószínű, hogy új frakciót alapítanánk. Inkább teljesen valószínűtlennek nevezném. Az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciója semmiképpen nem fog megszűnni. Nem túl egyszerű belépni a frakciónkba, de nyitottak vagyunk”

- mondta Ryszard Legutko az Euronewsnak.

Hozzátette: politikai nézeteik nem egyeznek mindenben a Fidesszel és a Ligával, de ez nem zárja ki az együttműködést.

Az Euronews megkérdezte Ryszard Legutkot is, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét, aki újra elmondta, van egy világos elképzelésük arra vonatkozóan, hogy milyen politikai vonalvezetéssel kaphatna új erőre a Néppárt, és egy világos, egyértelmű kereszténydemokrata vonalat vivő Néppártban érdekeltek. A Fidesz reménykedik abban, hogy a Néppárt többsége nyitott lesz az elképzeléseikre, és akkor a Fidesz a maga Néppárton belüli legjobb választási szereplésével hozzá tud járulni a pártcsalád sikereihez. Deutsch Tamás az olasz újság híresztelésére utalva úgy fogalmazott:

„Amit értékelő, újságíró, elemzésként, vagy találgatásként mond, azzal komoly politikus nem foglalkozik. Még én sem.”

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss