Férfi kézilabda-Eb: "Ezeket a játékosokat most megismeri Európa"

.
Fotó: Kovács Anikó/MKSZ

Talán senki sem számított arra, hogy a megfiatalított magyar férfi kézilabda-válogatott veretlenül jut tovább csoportjából. Az oroszok legyőzése és az olimpiai és világbajnok dánok elleni döntetlen után, szerda este Izland együttesét múlta felül parádés végjátékkal és védekezéssel a magyar csapat. Az együttes eddigi teljesítménye még a válogatott szövetségi kapitányát is kissé meglepte. 

Kiváló második félidei játékával legyőzte Izlandot, így pedig csoportelsőként jutott tovább a magyar válogatott a középdöntőbe a kézilabda-Európa-bajnokságon, amely a szigetország elleni 2 pontját magával is vitte a középdöntőbe. 

A magyar csapat szövetségi kapitánya, Gulyás István szerint most ismeri meg igazán ezt a fiatal csapatot Európa.

"Ezeket a játékosokat most megismeri Európa, ez sem egy utolsó szempont. Ez fontos állomás minden fiú pályafutásában, életében, és sokat hozzátesz az önbizalmukhoz."

Hozzátette, nagy öröm, hogy játszhatnak még legalább négy meccset a középdöntőben.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy gondolt erre valaki. Ma is azt mondtuk az öltözőben, hogy lehet nyerni, de nem kötelező. Tegyenek meg mindent, tartsuk őket szorosan, legyünk ott a nyakukon, és akkor minden megtörténhet"

- mondta Gulyás István.

Balogh Zsolt úgy fogalmazott, a rossz első félidő után olyan teljesítményt nyújtottak, amely valószínűleg mindenkit meglepett.

"Az benne volt, hogy visszajövünk a meccsbe, de hogy a végére ilyen sima lesz, azt nem is tudom elhinni"

- mondta a Tatabánya jobbátlövője, aki  a legtöbb gólt büntetőből az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörében. A torna honlapjának statisztikai összegzése szerint 12 kísérletből tízszer volt eredményes hétméteresből a malmői csoportmeccseken. 

Bánhidi Bence elárulta, a szünetben arról beszéltek, hogy hinniük kell magukban.

"Az volt a legfontosabb, hogy úgy menjünk ki a második félidőre, hogy ez meglehet, és meg tudjuk csinálni. Majdhogynem az életünkért játszottunk és meg is csináltuk."

A magyar csapat a maximális két pontot viszi magával a középdöntőbe, ahol pénteken a világbajnoki ezüstérmes Norvégiával, vasárnap Szlovéniával, kedden a legutóbbi kontinenstornán ezüstérmes Svédországgal, szerdán pedig Portugáliával találkozik, ugyancsak Malmőben. Az első két helyezett az elődöntőbe jut, a harmadik pedig az ötödik helyért játszhat. 

A 2. középdöntős csoport programja:

Január 17., 18:15 Norvégia-Magyarország 
Január 19., 16:15 Szlovénia-Magyarország 
Január 21., 20:30 Magyarország-Svédország 
Január 22., 16:00 Portugália-Magyarország 

Közelben az olimpiai selejtező?

Amennyiben az eddig várakozásokon felül szereplő magyar férfi kézilabda-válogatott a középdöntőből is továbbjut az Európa-bajnokságon, jó esélye van kijutni az áprilisi olimpiai selejtezőtornára.

Az Európa-bajnok kijut a nyári, tokiói ötkarikás játékokra, a további két legjobban szereplő csapat pedig - a korábban olimpiai kvótát, vagy selejtezős részvételt nem szerzett együttesek közül - ott lehet a selejtezőtornán.

A középdöntőbe került 12 csapat között öt olyan van, melynek már biztos a helye a selejtező tornák egyikén: Norvégia, Németország, Svédország, Horvátország és Spanyolország Eb-szereplése nem veszélyezteti a magyarok olimpiai kvalifikációs tornáról szőtt álmait. A nagy ellenfélnek Szlovénia, Portugália, Izland, Ausztria, Csehország és Fehéroroszország számít. Ebből a hat riválisból kell ötöt megelőznie Gulyás István válogatottjának, mely számára egészen szerencsés esetben még az is belefér, ha kettő végezne előtte, és közülük az egyik megnyeri a tornát, azaz direkt kvalifikációt szerez Tokióra.

Az bizonyos, hogy éremszerzés esetén a magyarok ott lehetnek - legalább - a kvalifikációs tornán, de az is előfordulhat, hogy még a nyolcadik pozíció is elegendő az áprilisi folytatáshoz. Viszont a legszélsőségesebb esetben megtörténhet, hogy a negyedik hely már kevés lenne a kvalifikációs tornához.

A középdöntő bécsi és malmői csoportjából is az első két-két helyezett jut az elődöntőbe, a harmadik helyezettek pedig az ötödik helyért játszhatnak. A 7-12. helyezéseket a középdöntős szereplés alapján osztják ki. Így amennyiben a magyaroknak a csoportkör után sikerülne a középdöntőből is továbbjutniuk, jelentősen megnőnének az esélyei az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételre.