Tarlós: Nem ellenséges a kapcsolatom Karácsony Gergellyel

Tarlós: Nem ellenséges a kapcsolatom Karácsony Gergellyel

A 9 évig főpolgármesterként ténykedő Tarlós Istvánnal készített interjút a Magyar Nemzet. Az egykori budapesti városvezető szerint a 2022-es országgyűlési választás sorsdöntő lehet az ország szempontjából. 

Az elvesztett önkormányzati választás óta miniszterelnöki főtanácsadóként dolgozó Tarlós István a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta, hogy az elmúlt hónapokban csak egyszer beszélt utódával Karácsony Gergellyel. 

"Egyszer nagyon udvariasan felhívott az utódom karácsony előtt és boldog ünnepeket kívánt, amit természetesen én is megtettem neki. Bár nagyon eltérő személyiségek vagyunk, de az igazsághoz tartozik, hogy a kampány előtt és a választás óta nem volt, és most sem ellenséges a kapcsolatunk, illetve most nincs is kapcsolatunk."

Tarlós kitért arra is, hogy a jelenlegi városvezetés gyakran utalgat vissza a 2019 előtti időkre. A korábbi városvezető szerint az utódja körül van egy kommunikációs csapat, amely a valóságtól függetlenül időnként olyan mondatokat ad ki, amelyeket "a megítélésük szerint a saját kemény magjuk elvár."

Hozzátette, problémának látja, hogy a városvezetés egy részének nem világos, mi a különbség a működési adósság, illetve a fejlesztési hitel között. Állítása szerint a jelenlegi adósságnak több mint a duplájával kellett átvenniük a várost 2010-ben, és ebből a tartozásból több mint hetvenmilliárd forint működési célú volt. 

"2019-ben nulla működési hitellel adtuk át a fővárost, ráadásul a fejlesztési hitelkeret – ami szintén lényegesen alacsonyabb – nagy része is csak formálisan szerepel a költségvetésben, az még nincs felhasználva"

 - tette hozzá.

Tarlós István új feladatáról is kérdezték, miután Orbán Viktor közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízottá nevezte ki. Elmondta, hogy Közlekedési és közmű-infrastruktúrák nagyberuházásainak véleményezése az egyik feladata, másrészt állandó kapcsolattartó lesz a kormány, a miniszterelnök és a mérnöktársadalom, elsősorban a mérnöki kamara között. 

"A megbízásom kiegészült néhány, az önkormányzatisággal összefüggő kérdéssel is. Nem konkrét ügyekről van szó, hanem az önkormányzati törvény véleményezése, az önkormányzati struktúrák és a forrásmegosztás helyzetével foglalkozom"

- mondta Tarlós. 

Ami a Lánchíd gyalogoshíddá való átalakítását illeti, szerinte elsősorban műszaki okokból erősen vitatható lenne az ötlet.

„Az átkelő gyalogoshídként nem tud jól működni, hiszen a láncok, a tartók miatt a sétáló turistáknak a jelenlegi útpályáról a panoráma élvezhetetlen."

Leszögezte, hogy véleménye szerint csak szavak szintjén lenne alkalmas gyalogoshídnak. 

A 2022-es országgyűlési választásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: a következő országgyűlési választáson sorskérdésekről is szavazunk: a népességkeveredést okozó illegális bevándorlásról, a nemzetállamiságról, a hagyományos európai és benne a magyar kultúráról és szokásjogról, a családmodellről és a családpolitikáról. 

Véleménye szerint ezek azok a kérdések, amiket a jövő generációk érdekének megfelelően képvisel a miniszterelnök és a kormány.