Megosztja az ellenzéket az LMP önálló zöld minisztériumra tett javaslata

Az LMP parlamenti frakciója a héten nyújtotta be a Törvényhozás elé „A klímaügyi- és fenntarthatósági csúcsminisztérium felállításáról" szóló határozati javaslatát, és kíváncsiak voltunk, milyen támogatottsága van ennek az Országházban. 

Ez már csak azért is érdekes, mert a héten az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán Palkovics László innovációs miniszter és stábja egészen konstruktívan állt a kérdéshez, elismerve azt, hogy

az Orbán-kormány szerint a klímaválság valóban érinti a Kárpát-medencét, és szükség van különböző cselekvési tervekre, sőt, 2050-ig 50 ezer milliárd forintnak megfelelő összeget költenének klímavédelmi célokra.

Egyébként a tárcavezető arra is ígéretet tett, hogy változtatnak az eddigi kommunikáción, és az előttünk álló évben az illetékes bizottság előtti többszöri meghallgatását is felvetette. 

Idő

Az LMP azzal indokolta a javaslatát, hogy itt az ideje annak, hogy

Magyarország megkezdje a felkészülést az elkerülhetetlen változásokra,

viszont a klímaváltozással és az ökológiai válsággal kapcsolatos feladataink nem szűkíthetőek a környezet- és természetvédelem területére, főleg nem száműzhetőek néhány minisztérium szervezeti egységére. A párt szerint ezért van szükség egy olyan csúcsminisztériumra, mely rendszerszinten – minden szakpolitikai területre kiterjedően – tekinti át a klímaválsággal és ökológiai válsággal kapcsolatos feladatainkat, ráhatással tud lenni az egyes minisztériumok tevékenységére, azokat egy rendszerben, az ökológiai és társadalmi fenntarthatóság szemszögéből tudja értékelni, és ennek tudatában tud javaslatokat megfogalmazni a Kormány felé. 

Garancia

Kérdéseinkre a DK és a Párbeszéd nem válaszolt, míg

a Jobbik volt a legoptimistább.

Nunkovics Tibor, a párt zöld politikájáért felelős politikusa lapunkkal közölte, támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely a politikai hitvállásokon felülemelkedve elősegíti a klímaváltozás elleni küzdelmet és a fenntarthatóság elérését Magyarországon. Szerinte ugyanis egyik területen sem vagyunk a világ élmezőnyében, amin sürgősen változtatni kell. 

"Egy ilyen minisztérium és a hozzá kapcsolódó háttérintézmények garanciát jelenthetnek arra, hogy bizonyos körök gazdasági érdekei ne érvényesülhessenek környezetünk és az emberek egészségének a kárára. Biztosíthatja, hogy a hazai és nemzetközi vállalásaink maradéktalanul megvalósuljanak és támogatja azokat a beruházásokat, amelyek ezt elősegíthetik, mind társadalmi, mind közszolgálati szinten"

- hangsúlyozta a jobbikos országgyűlési képviselő.

Illúzió

Az MSZP viszont kevésbé derűlátó. Ugyan a párt is minden klímavédelemmel kapcsolatos javaslatot támogatnak, "de a Fidesz hozzáállását látva, amíg ők vannak hatalmon, ez illúzió" - írták.

A szocialisták egyébként inkább a kérdés politikai részét hangsúlyozták, és a klímaválságot az ellenzéki versengés aspektusából közelítették meg, sőt, adtak is a felkészülés kezdetének több mint 2 év előnyt. Véleményük szerint az LMP indítványa, az MSZP által javasolt a köztársaságpárti erők nemzeti minimum közös programjának része kell, hogy legyen, és

"a program mögött felsorakozott ellenzéki pártok összefogásával a 2022-es választások megnyerése után reális lehetőség nyílik a klíma- és környezetvédelem minisztériumi szintű képviseletére".

Nem megoldás

A Mi Hazánk Alfahírnek küldött válaszában rögzítette: "zöld párt vagyunk". Így nekik is nagyon fontos a környezetvédelem és klímaügy, de szerintük nem a költséges csúcsminisztérium felállítása a megoldás, főleg addig, ameddig az oktatásnak, egészségügynek sincs önálló minisztériuma - tették hozzá.

Aztán ki tudja, lehet a kétharmad átengedi ezt a javaslatot is, ahogy napirendre vették az Országgyűlésben az LMP klímavészhelyzetre vonatkozó beadványát is.