Hivatalos: Európába is betört a koronavírus

koronavírus
Koronavírussal fertőzött beteget szállítanak Kínában.

Franciaországban is megjelent a tüdőgyulladást okozó új koronavírus, ez az első megerősített eset Európában - jelentette be Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter péntek esti sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető szerint az első esetet Bordeaux-ban, a másodikat Párizs térségében jelentették. Valószínűsítette, hogy további esetek is lesznek.

A miniszter elmondta, hogy a Bordeaux-ban kezelt 48 éves beteg nemrég Kínában járt, ahol a fertőzés gócpontjának számító Vuhanban is megfordult. A fertőzött 12 emberrel érintkezett.

Elkülönítettük, hogy ne érintkezhessen a külvilággal. Jól van 

- tette hozzá a tárcavezető.

Agnes Buzyn ugyanakkor azt mondta, hogy a másik esetről egyelőre nincsenek információi.

Mérgeskígyóktól indulhatott a kínai koronavírus

A CNN beszámolója szerint a Kína középső és déli, délkeleti részein honos kínai kobra és a krait mérgeskígyók okozhatták az első koronavírusos megbetegedéseket. Az orvosoknak sikerült meghatározni a vírus genetikai kódját és kiderült, hogy a járványért egy új koronavírus felelős, amely ugyanabba a víruscsaládba tartozik, mint az elmúlt években felbukkanó SARS és MERS, amik az utóbbi két évtizedben több száz ember életét oltották ki.

A miniszter hangsúlyozta: azt javasolják a vírussal esetleg megfertőződöttek számára, hogy ne kórházba menjenek, terjesztve a betegséget, hanem a hatóságok által megadott információs telefonszámot hívják.

Agnes Buzyn egyben bejelentette, hogy naponta sajtótájékoztatót fognak tartani az ügyben.

Korábban az SOS Médecins francia mentőszolgálat közölte, hogy Bordeaux egészségügyi szervei a koronavírusra jellemző tünetek miatt megfigyelés alá helyeztek egy kínai származású férfit, aki Kínából Hollandián keresztül érkezett Franciaországba.

Helyi idő szerint péntek délutánra Kínában országosan 880 fölé emelkedett a fertőzöttek száma, míg a halálos áldozatoké 26-ra nőtt.

Csütörtöki értesülések szerint öt embert kezelnek az Egyesült Királyságban a tüdőgyulladást okozó új koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel. A gyanús esetek közül négyet Skóciában, egyet Észak-Írországban vizsgálnak.

Már 25 halálos áldozata van a koronavírusnak, az Egyesült Államokban is találtak fertőzöttet

Péntekre már kilenc közép-kínai városban vezettek be közlekedési zárlatot az új koronavírus terjedésének megfékezésére, a járvány kiindulópontjának számító Hupej tartomány pedig a legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdetett. Csütörtök estig Kínában 830 fertőzöttet diagnosztizáltak, míg a halálos áldozatok száma 25-re emelkedett.