Rabosították a DK-s politikust: több képviselő is kiállt Varju László mellett

Varju László

Választás rendje elleni bűntett, illetve garázdaság vétsége és súlyos testi sértés bűntette miatt már január 6-án gyanúsítottként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjét.

A mai nap folyamán a Központi Nyomozó Főügyészség épülete előtt tartott többpárti sajtótájékoztatón, közvetlenül rabosítása után, a politikus az ujjlenyomat-vételezés után tintás tenyérét feltartva és az épületre mutatva közölte:

eljön még az idő, amikor nekik kell kezet és szájat mosniuk.

Szerinte az ellene zajló eljárás egy megrendelt dolog, ami ugyanazok kérésére született, akik elrendelték, hogy az MTVA-nál 2018 év végén, a rabszolgatörvény elleni tiltakozások alkalmával a biztonságiak képviselőket vegzáljanak, illetve törvényt hoztak arról, hogy az ellenzéki képviselők ellenőrzési jogait csorbítsák. Hozzáfűzte:

"Teszik úgy, miközben emberek millió támogatnak minket abban, hogy a Fidesz NER-rendszerével szembeszálljunk."

Hadházy Ákos független képviselő arról beszélt, akár viccnek is nevezhetnék, hogy az MTVA smasszereit futni engedte az ügyészség, de eközben megvádolja az ellenzéki képviselőt, ami már nem tréfa dolog,

"ez egy mérföldkő az úton a demokráciából a diktatúrába (...), ez maga a koncepciós eljárás".

Kijelentette: azt hitték, 30 évvel a rendszerváltás után feledésbe merült ez a fogalom, de úgy látják, hogy még ma is aktuális.

Tordai Bence szerint Varju László nem magánemberként ment be az MTVA-ba, hanem azokat képviselve, akik elutasítják, hogy a Fidesz a közpénzt magánvagyonná alakítja. Mint fogalmazott:

"A tisztességes többség képviselőjét taposták meg, vitték földre, majd őt vádolták meg."

Az ügy egyik előzménye, hogy Varjut azzal gyanúsítják, hogy 2018 februárjában az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként egy független jelöltnek anyagi juttatást ígért, hogy lépjen vissza az ő javára.

A másik az MTVA-székházban történt 2018 decemberi dulakodás. Ekkor több országgyűlési képviselő bement az MTVA épületébe, ahol öt pontból álló követelést akart a köztelevízió adásában beolvastatni. A biztonságiak azonban útjukat állták, amiből többször is összetűzés alakult ki, Varjut pedig azzal vádolják, hogy rászorított egy vádlira, illetve egy biztonsági lábát kihúzta, aki ennek következtében elesett.

Ismét felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

Az októberi döntés után az Országgyűlés hétfőn 138 szavazattal ismét felfüggesztette a DK-s Varju László mentelmi jogát - írja a 444. Ezúttal azért, mivel az ügyészség szerint a képviselő tavaly decemberben súlyos testi sértést és garázdaságot követett el, amikor a közmédia székházában a biztonsági őrök kidobták az épületből.