Kásler: Magyarország felkészült a koronavírus elleni védekezésre

.

Minden magyar kórház felkészült az új koronavírusos betegek fogadására - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Kásler Miklós hozzátette: az esetleges betegek elkülönítésére a budapesti Szent László kórházat jelölte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Hangsúlyozta, hogy a betegség Európában még csak elszórtan jelent meg. A jelenlegi információk szerint Franciaországban három, Németországban egy igazolt esetet találtak, Ausztriában és Romániában egy-egy nem igazolt beteget jelentettek, Magyarországon pedig két esetben merült fel a gyanú, de mindkettőnél kizárták a betegséget.

Már a bajoroknál is megjelent a koronavírus, száz felett a halálos áldozatok száma

4474 fertőzött, 107 halott Érintett országok: Kína, Hongkong, Makaó, Thaiföld, Tajvan, Vietnám, Szingapúr, Malajzia, Dél-Korea, Kambodzsa, Nepál, Srí Lanka, Japán, Franciaország, Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Németország WHO veszélyességi indexe: a veszély nagyon magas Kínában, magas regionális és nemzetközi szinten is Alig egy hete kezdett cikkezni a nemzetközi sajtó arról az újfajta koronavírusról (2019-nCoV), ami a kínai Vuhanban ütötte fel a fejét.

A tárcavezető kiemelte, hogy

a magyar járványügyi rendszer rendkívüli tradíciókkal rendelkezik,  már több ízben bizonyította hatékonyságát és felkészültségét.

Müller Cecília országos tisztifőorvos hangsúlyozta:

Magyarországon jelenleg új koronavírusos beteg nincs, de nem zárható ki a behurcolás.

Az új vírus gyors azonosítására, felfedezésére felkészültek az NNK és a területi szervek, a kormányhivatalok, a járási hivatalok munkatársai is.

A Kínából érkező csomagokról, élelmiszerekről azt mondta: ezek nem jelentenek veszélyt, de a csomagok kinyitása után feltétlenül kezet kell mosni, az élelmiszerkezelés szabályait (mosás, hőkezelés) pedig be kell tartani.

"Kifejezetten a koronavírus ellen még nincs védőoltás, de számos kutatás zajlik"

- közölte.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta: a halálesetek főleg olyan idős emberek körében fordultak elő, akiknek több más betegségük is volt. Mellettük a hozzátartozók és az egészségügyi személyzet van a legnagyobb veszélyben. A megbetegedés gyermekeknél nem jellemző - emelte ki. 

Mivel a betegség lappangási ideje maximum tizennégy nap, a főorvos azt javasolja, hogy

aki tizennégy napon belül érkezett a járványos területről - a közép-kínai tartományokból - és tüdőgyulladás jeleit észleli magán, forduljon orvoshoz.

Koronavírus: karantén Magyarországon

A koronavírusnak immáron hivatalosan 107 halálos áldozata van, miközben több várost is lezártak Kínában. A betegség már Bajorországba is eljutott, így nem véletlen, hogy a megelőzés még fontosabbá vált. Éppen ezért döntött úgy a gödi Samsung-gyár, hogy karanténba helyezi és orvosi vizsgálat alá vonja Kínából érkező alkalmazottait.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn mérsékeltről magas szintűre módosította a tüdőgyulladással járó új koronavírus nemzetközi veszélyességét.

Az nCov-2019 nevű vírusnak keddig Kínában már több mint száz halálos áldozata van, és világszerte, számos országban több ezren fertőződtek meg tőle.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss