Az amerikai kormány felszámolná a taposóaknákra vonatkozó korlátozásokat, az EU kiakadt

Az amerikai kormány felszámolná a taposóaknákra vonatkozó korlátozásokat, az EU kiakadt

Az Európai Unió számára elfogadhatatlan az amerikai kormány bejelentése, hogy felülvizsgálja, majd el kívánja törölni a taposóaknákra vonatkozó korlátozásokat, lehetővé téve az ilyen fegyverek használatát a  Koreai-félszigeten kívül is - jelentette ki szóvivőjén keresztül az Európai Unió (EU) külügyi szolgálata (EEAS) kedden.

A nyilatkozat szerint az ilyen típusú fegyverhasználat engedélyezése aláássa a taposóaknák elleni globális fellépést, ami több tízezer ember életét mentette meg az elmúlt húsz évben.

Az unió meggyőződése, hogy az ilyen, főként gyermekek életét követelő fegyverek használata összeegyeztethetetlen a nemzetközi humanitárius joggal.

Arra emlékeztettek, hogy az EU mellett az Egyesült Államok lép fel a leghangsúlyosabban a taposóaknák használata ellen, támogatják az aknamentesítést, a meglévő készletek megsemmisítését, valamint jelentős támogatást nyújtanak az áldozatoknak. A taposóaknák használatának újbóli lehetővé tétele nemcsak ellentmond ezeknek a fellépéseknek, hanem negatívan befolyásolja a nemzetközi szabályokon alapuló rendet is.

Az amerikai kormány január végén jelentette be, hogy az előző elnök, Barack Obama által 2014-ben elnöki rendelettel bevezetett, a taposóaknák gyártására és forgalmazására vonatkozó tiltás felülvizsgálatára, majd eltörlésére készül.

Obama kormányzata nem csatlakozott az 1997-ben 164 ország által aláírt Ottawai Egyezményhez, amely a taposóaknák teljes körű betiltásáról szól, de rendeletében a Koreai-félszigeten kívül megtiltotta a taposóaknák alkalmazását. Az Egyesült Államok 1991 óta nem telepített taposóaknákat, kivéve 2002-ben Afganisztánban. 1997 óta pedig egyetlen amerikai vállalat sem gyártott ilyen szerkezetet, a raktáron lévő készleteket pedig megsemmisítette.