Szúrópróbaszerűen ellenőriztetné a képviselők droghasználatát a Jobbik

Szúrópróbaszerűen ellenőriztetné a képviselők droghasználatát a Jobbik

Varga-Damm Andrea jobbikos képviselő a parlamentnek benyújtott határozati javaslata szerint az Országgyűlésnek elő kellene írnia, hogy a képviselők drogtesztnek vessék alá magukat. A politikus úgy fogalmaz, hogy

"a parlamenti képviselők droghasználatának ellenőrzésével példát mutathatnának és biztosítanák, hogy döntéseiket bármilyen kábítószer, pszichotróp, pszichoaktív anyag befolyása nélkül, józan megfontolás után hozzák meg."

A javaslat értelmében az Országgyűlés Mentelmi Bizottsága minden negyedév utolsó hetében kisorsolna 25 képviselőt a testület elnöke és egy kormánypárti, valamint egy ellenzéki jegyző jelenlétében. A kisorsoltak kötelesek lennének az Országgyűlés Egészségügyi Szolgálatának közreműködésével 15 napon belül elkészíttetni a drogtesztet, amit a Mentelmi Bizottság kapna meg. Az adott évben már kisorsolt képviselők a következő sorsoláson nem szerepelnének.

Amennyiben a teszt valamelyik képviselőnél eredményt hoz, arról tájékoztatnák a Ház elnökét, jelen esetben Kövér Lászlót.

Varga-Damm javaslatában rámutat az Országgyűlésről szóló törvényre, mely kimondja, hogy az országgyűlési képviselő kötelessége kezdeményezően részt venni az Országgyűlés munkájában, elősegíteni az eredményes működést. Szerinte ezt a feladatot csak az az országgyűlési képviselő tudja maradéktalanul ellátni, aki pszichoaktív szerek alkalmazása nélkül, pszichés állapotát illetően egészséges állapotban van. Az a képviselő, aki olyan állapotban van, amelyeket a szakirodalom felemlít (szorong, agresszív, akár öngyilkossághoz vezető depresszióval vagy üldözési mániával küzd, esetleg paranoiás), nem képes országgyűlési képviselői feladatait az Országgyűlésről szóló törvény szellemiségének megfelelően ellátni.

A képviselők körében alkalmazandó szúrópróbaszerű drogteszt gondolata már többször felmerült az elmúlt években. 2014-ben még a Fidesz akkori frakcióvezetőjeként Rogán Antal vetett fel hasonló javaslatot. Tavaly pedig a Borkai-botrányt követően a Mi Hazánk állt elő a meglepetés erejére alapozó, szúrópróbaszerű drogteszt ötletével, amit a polgármesterekre is kiterjesztettek volna.