Szíriai zsoldosok ezrei harcolhatnak Líbiában

Szíriai zsoldosok ezrei harcolhatnak Líbiában

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) és több líbiai katonai vezető is azt állítja, hogy Törökország az al-Kaidához és az Iszlám Államhoz köthető milíciákat küld Líbiába, hogy támogassák Fájez esz-Szarrádzs kormányát a Halifa Haftárral vívott polgárháborúban. Utóbbi csapataiban orosz zsoldosok is feltűntek már.

Az AP Tripoliban találkozott két magas rangú líbiai katonai vezetővel, ők arról beszéltek, hogy Ankara eddig több mint 4 ezer külföldi harcost - köztük szélsőségeseket - szállított Líbiába.

Ez a kormányerők között is ellentéteket szülhet, az egyik oldal úgy látja, hogy nem fontos a harcosok háttere, amíg segítenek Tripoli védelmében, mások szerint erodálhatja a Szarrádzs-kormány imázsát a befogadásuk.

Az OSDH ezzel párhuzamosan közölte, hogy 2900 szíriai önkéntes érkezett Líbiába, ebből 1800-an törökországi katonai kiképzésen vettek részt. Rámi Abder-Rahmán, a szervezet vezetője úgy tudja, köztük legalább 130 olyan személy van, akik terroristacsoportokhoz köthetők. Az OSDH szerint a korábban Líbiában harcoló önkéntesekből 64 személy eljutott Európába is.

Régi pletyka

Hetek óta lehet olvasni arról, hogy Törökország által támogatott szíriai fegyveresek vannak Líbiában, keringett is két videó ezzel kapcsolatban, az egyiken egy szír akcentussal rendelkező férfi Tripoliban mutatta a kollégiumot, ahol a többi harcossal élnek, a másik egy fegyveresekkel teli repülőgépről szólt, amin szintén szír akcentussal beszélt egy katona.

Elemzők szerint a zsoldosokat az anyagi előnyök és a török állampolgárság lehetősége motiválja, az Európába való menekülés mellett, tehát nem a személyes meggyőződés vagy az ideológia vezérli őket. 

Recep Tayyip Erdoğan korábban úgy nyilatkozott, hogy Ankara eddig csak kiképzési feladatokat végző katonákat küldött az észak-afrikai országba, a hadsereg viszont nem válaszolt a szíriai zsoldosokra vonatkozó friss kérdésekre.

A nagyhatalmak január végén, Berlinben egyeztek meg arról, hogy nem avatkoznak be a líbiai polgárháborúba és szigorúan betartják a fegyverembargót:

Nem megyünk Líbiába háborúzni, becsszó

Hétvégén Berlinben tartották azt a Líbia-konferenciát, aminek célja a polgárháborús helyzet javítása volt a moszkvai diplomáciai találkozó kudarca után. Az Angela Merkel által gründolt eseményen sikerült néhány dologban megegyezni, ami előrelépést jelenthet, ha ezeket a gyakorlatba ülteti az a 12 ország és 4 nemzetközi szervezet, amely jelen volt a találkozón, amin komoly világpolitikai tényezők is részt vettek: többek között Angela Merkel, Emmanuel Macron, Vlagyimir Putyin, Boris Johnson, Recep Tayyip Erdoğan és Mike Pompeo.

Ennek ellenére alig több mint tíz nappal később a francia Charles de Gaulle anyahajó a Földközi-tengeren észlelte, hogy a libanoni zászló alatt hajózó, Líbiába tartó Bana fedélzetén páncélosokat szállítanak, egy török fregatt kíséretében:

Hiába a fegyverembargó, páncélozott csapatszállítók érkeztek török hajókísérettel Líbiába

Páncélozott csapatszállító járműveket szállítottak török hajókísérettel Líbiába, ami sérti az ENSZ-fegyverembargó előírásait - közölték francia katonai források csütörtökön. Az AFP francia hírügynökség arról számolt be, hogy a Földközi-tengerre vezényelt Charles de Gaulle repülőgép-hordozóról észlelték, hogy egy török fregatt kísérte a Bana nevű, libanoni zászló alatt hajózó teherszállítót a líbiai partoknál, Tripoli felé, feltehetően a nemzetközileg elismert kormány támogatására.