Nyoma veszett a koronavírus terjedését megíró kínai bloggernek

blogger

A 24.hu szerint Chen Qiushi hollétéről csütörtök óta nincs információ.

A blogger a járvány kitörése óta tudósított Vuhanból a vírus kirobbanásának epicentrumából, fotók és videók formájában dokumentálta, illetve a közösségi oldalakon terjesztette a híreket a fertőzés sújtotta országrészből.

A férfi február 6-án váratlanul eltűnt.

Mivel számítani lehetett arra, hogy a hatóságokat zavarni fogja a nem hivatalos hírek terjedése, Chen Qiushi többnyire barátai társaságában jelentkezett be az interneten, ráadásul a közösségi platformokon használt jelszavait is rájuk bízta arra az esetre, ha „vele valami történne” - írja a lap.

Így miután csütörtök este óta nem tudták elérni Chent, kiposztolták a Twitterére anyja videóüzenetét: a nő könyörögve kéri az ismerősöket, hogy segítsenek megtalálni a fiát.

Egyelőre megállíthatatlannak tűnik a koronavírus

Kína szárazföldi részén szombaton 811-re emelkedett az új koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma - közölte vasárnap a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság. Az országban már több a halálos áldozat, mint amennyit a 2002-2003-as SARS-járvány követelt világszerte. A 2019-nCoV jelű vírus járványa - amely decemberben tört ki a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban - több ember halálát okozta eddig Kínában, mint a 2002-2003-as SARS-járvány világszerte.

Az internetezőket rendkívüli módon felzaklató eltűnésre az első magyarázat az volt, hogy Chen Qiushi karanténban van. A CNN által megkérdezett rendvédelmi szervek azonban nem tudtak hivatalos választ adni a férfi hollétéről.

Chen Qiushi tudósított a vérbe fojtott hongkongi tüntetésekről is, amelyek után az állami cenzúra törölte közösségi hozzáféréseit. Csak a Weibo oldalon 740 ezer követője volt.

Nem csitul a koronavírus-járvány - két magyart is őrizetbe vettek álhírek miatt

1 nap alatt újabb 86 ember halálát okozta pénteken Kínában az új koronavírus okozta tüdőgyulladás, ezzel 722-re emelkedett a járvány eddigi halálos áldozatainak száma - közölte szombaton a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 24 óra alatt 3399 volt, ami valamelyest alacsonyabb az elmúlt napok adatainál.