Közel egymilliárdért cserél routereket Mészáros Lőrinc egyik cége a kórházakban

754,5 millió forint plusz áfáért, azaz nagyjából egymilliárd forint értékben fog internetes eszközöket, pontosabban routereket cserélni a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került, s azóta rendkívül „sikeresen” működő informatikai cég, a 4iG fővárosi és Pest megyei egészségügyi intézményekben.

A távirati iroda szemléje szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) versenyújranyitással megindított központosított közbeszerzési eljárásán a 4iG Nyrt. ajánlatát nyertesként hirdették ki - közölte az informatikai társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn. A 4iG Jászai Gellért és Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik.

A közlemény szerint az Egészséges Budapest projektben résztvevő intézmények részére routerek cseréje volt a közbeszerzési eljárás tárgya, a szerződéskötési moratórium február 13-án jár le.

Az eljárás összértéke 754,5 millió forint plusz áfa.

Az Egészséges Budapest Programban fővárosi és Pest-megyei kórházak, országos intézetek és szakrendelők diagnosztikai és terápiás műszerparkjai, valamint informatikai eszközei újulnak meg 2026-ig. A program megvalósítására csak az idei évben 40 milliárd forintot fordít majd a kormány.

A szerződéskötést követően a 4iG Nyrt. az Egészséges Budapest projekt intézményeiben - 11 országos gyógyintézet, 13 társkórház és 32 szakrendelő - végzi az adatkapcsolati és router eszközök bővítését, illetve cseréjét, továbbá az új hálózati eszközök meglévő rendszerekhez történő integrálását, valamint tesztelését és beüzemelését is - olvasható a társaság közleményében.

Csak a szokásos: mindent visznek

A 4iG Nyrt. már 2019. decemberében is több alkalommal nyert az ÁEEK verseny-újraindításával megindított központosított közbeszerzési eljárásán. Az informatikai társaság tavaly december 9-én tette közzé a BÉT honlapján, hogy szerződéskötés után az ÁEEK Egészséges Budapest projektben résztvevő 25 intézményének a 4iG szállítja és telepíti majd a műtéti napló beszédleíró szoftvereket,

az eljárás összértéke 1,46 milliárd forint plusz áfa.

Ezt követően pedig december 12-én jelentették be, hogy a szerződéskötést követően az ÁEEK Egészséges Budapest projektben résztvevő 25 intézménye részére a 4iG Nyrt. építi ki a wifi-rendszert,

az eljárás összértéke 1,37 milliárd forint plusz áfa.