Jól megfizetik a NER-en amúgy is meggazdagodott holdudvart a kormánypárti frakciók

szemét Fidesz

Több pénzt költ a KDNP parlamenti frakciója, mint a Fideszé, pedig a kereszténydemokratáknak hetedannyi képviselője van, Orbán Viktorék azonban még így is rengeteg NER-közelben felemelkedett társuknak adnak több százezres összegeket. A hvg.hu kérte ki és nézte át a mostani parlamenti ciklusban kötött frakciószerződéseket.

A képviselőcsoportok az Országgyűlés Hivatala költségvetéséből fedezik a működésükkel járó kiadásokat. A kapott közpénz mértéke havonta a képviselői tiszteletdíj tízszerese, plusz a frakcióhoz tartozó képviselőnként kormánypártoknál a tiszteletdíj 30, ellenzékieknél a 40 százalékának megfelelő összeg. Az oldal az ezekkel kapcsolatos szerződéseket kapta meg az Országgyűléstől, a dokumentumokat cikksorozatban dolgozzák fel.

A legnagyobb képviselőcsoport ügyvédekre, kommunikációra és közösségi média kutatására költött főként. A Netlice Kft.-nek havonta 889 ezer forintot fizettek, hogy az internetes tartalmak alapján elemezze a párt online megítélését és erről jelentéseket küldjön. A közösségi médiás megjelenésekre Habony Árpád volt feleségének, Kaminski Fannynak a cégével szerződtek havi 609 ezer forintért. Az állami kommunikációs hadjáratokon milliárdokat kaszáló New Land Media Kft.-vel 73 milliós, 2020 májusig szóló keretszerződést kötöttek online hirdetésekkel kapcsolatban még 2018 októberében.

A frakció fizeti a fidesz.hu szervereinek üzemeltetését, ami havi 3 millió 48 ezer forintba kerül. A hvg.hu kiemeli, hogy az eddig 67 milliós szolgáltatás ellenére az oldalon csak a párt és a kormány üzenetei jelennek meg, a frakcióé nem. Komminikációs tréningre 1,27 millió forintot költöttek Kocsis Máté korábbi VIII. kerületi kampányfőnökének, Beke Sándor cégének. Orbán Viktorék 4,3 millió forintért készíttettek HR-programot, amelynek támogatására havi 89 ezer forintot költenek a Damit Informatikai Kft.-nél. Ez volt az a cég, amelyről 2016-ban kiderült, hogy 30 millió forintot fizetett a képviselőcsoport a párt honlapjának fenntartására.

Ügyvédi megbízásokra havonta 4 millió forintot költenek hat irodánál, de egy magánszemélyt is alkalmaznak jogi tanácsadói és jogi képviselői feladatokra.

Ő Dr. Varga István ügyvéd, aki 2018 végén megalakult fideszes médiakonglomerátum, a KESMA első vezetőjeként coming outolt és beszélt arról, hogy a nem fideszes újságírók színvonalasabb munkát végeznek. Villámgyors bukása ellenére havi 762 ezer forintért látja el a frakció jogi képviseletét. A legtöbb pénzt, 1,9 millió forintot a Sárhegyi és társa ügyvédi iroda kapja, amelyet a Fidesz egykori Nemzeti Választási Bizottsági delegáltja, Sárhegyi Zoltán vezet.

Rendezvényekre szintén tízmilliókat költött a Fidesz. A nem létező EP-választási programjuk háromórás bemutatására 23 millió forintot fizettek, ebből 11 millió a Fradi-vezér Orosz Pál akkori érdekeltségébe tartozó Human Telex Kft.-nek, 9 pedig Vajda Lajos Valton-vezérhez köthető Csónakázótó Vendéglátóipari Kft.-nek ment. Ennél a cégnél másfél év alatt összesen 50 millió forintot hagytak.

A Parlamenti Szalon rendezvénysorozat egy 2018 októberi, szintén a Bálnában tartott alkalma 9,8 millió forintba került, míg két tavaly decemberi fogadásnak csak a vendéglátás része 10,7, illetve 13,1 millió forintba.

Utóbbi lehetett a HVG szerint a képviselőknek szervezett karácsonyi vacsora, amelynek az árát még 2,7 millió forinttal dobta meg a Várkert Bazár kibérlése. Egy nappal később 4,2 millió forintért tartottak sajtófogadást a Marriot luxushotelben.

A Valtonnak közvetlenül is jutott 10 millió forint a képviselőcsoport pénzéből, ennyit fizettek a két tavalyi frakcióülés biztosításáért.

Egy havi fizetést vertek el három nap alatt a KDNP-sek

Az oldal egy hete a KDNP parlamenti frakciójának pénzszórásáról írt, a kereszténydemokraták 244 millió forintot költöttek másfél év alatt, ami csaknem 50 millióval több, mint amennyit a hétszer akkora Fidesz-frakció fizetett ki különböző szolgáltatásokért. Az egyik legérdekesebb adat, hogy bár a Fidesszel frakcióüléseztek, a nagyobb kormánypárt 118 ezer forintot fizetett egy főra, míg a KDNP 130 ezret. A frakcióülésekre a Fidesszel ellentétben pluszban is fizettek 1,27 millió forintot a KDNP ifjúsági szervezetéből induló GML Productions nevű cégnek, majd egy magánszemélynek is adtak ugyanerre a célra 1,78 millió forintot.

2019 első felében ismét a GML látta el a frakcióülés előkészítéséhez fűződő feladatokat 6 millió forintért.

Ez volt az a cég, amelyet 2016-ban egy hónappal a bejegyzése után máris a Szerencsejáték Zrt. támogatott.

Tanácsadásra is rengeteget költöttek a kereszténydemokraták, 2018 novemberében a képviselőcsoport 12,7 millió forintért csináltatott egy 2000 fős mintán végzett közvéleménykutatást, két hónappal korábban egy magánszeméllyel kötöttek 750 ezer forintról szerződést közvélemény-kutatás előkészítésével kapcsolatos tanácsadásra. 2018 májusa óta 8 millió forintot fizettek ki vezetési tanácsadás címén egy „egyéb sporttevékenységet” végző vállalkozásnak, de a webes megjelenéssel kapcsolatos tanácsokra is 2 millió forintot költöttek.

Fizettek még egyebek mellett:

  • 8 millió forintot a gondola.hu kiadójának médiamegjelenésért cserébe
  • a weboldal üzemeltetésére és kezelésére másfél év alatt 13,8 millió forintot, 2,4 milliót pedig a Facebook-tartalmak előállítására
  • 5,4 milliót sajtófigyelésre, 1,6 milliót kulcsszavas internetfigyelésre
  • 10,9 milliót számítástechnikai eszközök karbantartására és számítástechnikai tanácsadásra a választási honlap működtetésében is részt vevő, KDNP-hez köthető Szenzor Kft.-nek
  • 7,68 millió forintot „filmklipek készítésére”, 8,9 milliót pedig az Igen Média Kft.-nek a párt 75 éves fennállásáról megemlékező imázsfilm elkészítésére. 
  • 6,8 millió forintot a zalai KDNP-elnök cégének kérdőív összeállításáért, az IKSZ egykori elnökének, Törcsi Péternek 5,5 millió forintot EU-s jogalkotással kapcsolatos összefoglalókra