Levetett kohószökevények országa maradunk: tovább nőttek a dízel-eladások

Levetett kohószökevények országa maradunk: tovább nőttek a dízel-eladások

Míg Európa egészét tekintve visszaestek a gázolajos motorral szerelt új autó eladások, addig nálunk nőttek azok - írja az ACEA (European Automobile Manufacturers Association), vagyis az Európai Autógyártók Szövetségének legfrissebb jelentése alapján a Hvg.hu.

Emlékeztetnek: 2019 utolsó negyedévében az EU-ban eladott új személyautók 57,3 százaléka volt benzinmotorral szerelve. Összehasonlításképp, 2018 hasonló időszakában ugyanez a részarány 57,1 százalék volt.

A dízel járművek részesedése a jelzett időszakban 34,1-ről 29,5 százalékra csökkent, az alternatív hajtásláncú autók pedig 8,8-ról 13,2 százalékra javítottak.

Az októbertől decemberig tartó időszakban mintegy 1 millió dízelautót adtak el az EU-ban, ami 3,7 százalékos visszaesést jelent. Ettől függetlenel vannak olyanok országok, ahol nőttek a dízel-eladások: a legnagyobb arányú, 31,1 százalékos növekedést Romániában regisztrálták. Ezenkívül Svédországban és Magyarországon is jelentősen javultak a dízel-eladások, rendre 30,5, illetve 18,4 százalékkal. A nagy piacok közül Franciaországban 7,3, Németországban pedig 4,3 százalékkal több dízelautót adtak el, mint egy évvel korábban.