Azerbajdzsánból is érkezhet gáz Magyarországra

Azerbajdzsánból is érkezhet gáz Magyarországra

2023-tól már Azerbajdzsánból is érkezhet földgáz Magyarországra, évente 1-2 milliárd köbméternyi - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten - írja az MTI.

Szijjártó Péter a magyar-azerbajdzsáni kormányközi vegyes bizottság ülését követő sajtótájékoztatón közölte: az azeri gázzal jelentősen nő az ország gázellátásának biztonsága, ugyanis több forrásból, több útvonalon érkezik majd az energiahordozó.

Az azeri gáz vásárlását az tette lehetővé, hogy vége felé közeledik a déli gázfolyosó építése, valamint Azerbajdzsánban folyamatosan növelik a kitermelést, amely hamarosan meghaladja az évi 45 milliárd köbmétert.

Azerbajdzsán nagy hangsúlyt helyez szállítási kapacitásainak növelésére, amely éves szinten meghaladja majd a 30 milliárd köbmétert - mondta a miniszter.

Beszáll a Mol

Kiemelte a Mol és az amerikai Chevron megállapodását, amelynek nyomán a magyar olajtársaság 9,5 százalékos tulajdonrészre tett szert Azerbajdzsán legnagyobb offshore olajmezőjében, ráadásul a Mol ezzel a tranzakcióval közel 9 százalékos részesedést szerzett Azerbajdzsán, illetve a kaukázusi térség egyik legjelentősebb kőolajvezetékében.

Ez minden idők legnagyobb magyar befektetése a kaukázusi térségben

- jelentette ki a miniszter, aki szerint ezzel a lépéssel új dimenzióba lépett a két ország gazdasági együttműködése.