Koronavírus: kivégeztek egy férfit Észak-Koreában, mert karantén helyett egy fürdőbe ment

Koronavírus: kivégeztek egy férfit Észak-Koreában, mert karantén helyett egy fürdőbe ment

Kivégeztek egy észak-koreai kereskedelmi tisztségviselőt, mert Kínából való visszatérését követően nem tartotta be a karanténra vonatkozó szabályokat, hanem elment egy közfürdőbe – számolt be a dél-koreai sajtóra hivatkozva a 24.hu.

A cikk szerint az észak-koreai hatóságok letartóztatták, majd azon nyomban agyon is lőtték a férfit, amiért a 14 napos karantén helyett a lakosságot veszélyeztette.

A kommunista diktatúrában egy másik, nemzetbiztonsági tiszt is bajba került; ő azt próbálta meg eltitkolni, hogy Kínában járt. Jutalma kényszermunka lett egy farmon.

Noha a Kínával szomszédos Észak-Koreából egyelőre hivatalosan nem jelentettek megbetegedést, az ország állami médiája tett utalást arra, hogy több embert karantén alá helyeztek, mert a betegség tüneteit mutatták. Az MTI emlékeztet, szakértők korábban arra figyelmeztettek, hogy

a vírus megjelenése katasztrofális lehet Észak-Koreára nézve, tekintettel az ázsiai ország súlyos gazdasági helyzetére és hiányos egészségügyi infrastruktúrájára.

Az ország korábban már szinte az összes határátkelőjét lezárta, nem fogad külföldi turistát, megerősítette a repülőterek és kikötők egészségügyi vizsgálatát, és mintegy 30 ezer egészségügyi dolgozót mozgósított a vírus elleni küzdelemre.

A héten Phenjan azt is bejelentette, hogy 14 napról 30-ra növeli a karantén időtartamát, valamint felszólított minden, észak-koreai székhelyű nemzetközi szervezetet és az országban tartózkodó külföldit, hogy feltétel nélkül engedelmeskedjen az utasításoknak.

A Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold részéről azt mondták, észak-koreai irodáik 500 önkéntest mozgósítottak a kínai határ mellett, az ő feladatuk a helyi orvosok és egészségügyi személyzet támogatása lesz.