Az oroszok szerint a törökök hazudnak a szíriai eseményekről

Erdogan, Putyin

Vállalnia kell a török védelmi minisztériumnak a felelősséget azért, hogy nem helytálló tájékoztatást nyújt az ankarai vezetésnek a szíriai Idlíb tartományban kialakult helyzetről - közölte pénteken a szíriai szemben álló felek összebékítéséért felelős orosz központ.

A Szíriában működő orosz parancsnokság szerint nem felelnek meg a valóságnak a szíriai kormányerők veszteségére vonatkozó török állítások, egyebek között az sem, hogy az elmúlt nap leforgása alatt a damaszkuszi rendszer 63 katonáját ölték meg. Valótlannak nevezte a közlemény azt az állítást is, hogy a szíriai erők tűz alá vették a török csapatokat.

A harcokról itt írtunk bővebben:

A törökök és a szíriaiak egymást lövik

Ismét török alakulatokat lőtt hétfőn a szíriai kormányerők tüzérsége az ellenzéki fegyveresek utolsó bástyájának számító, északnyugati Idlíb tartományban. A támadásban öt török katona meghalt, öt másik megsebesült - közölte a török védelmi minisztérium az MTI összefoglalója szerint.

Az orosz hadsereg szerint a török védelmi tárca részéről elhangzó felelőtlen kijelentések csak a helyzet kiéleződéséhez és olyan elhamarkodott döntésekhez vezetnek, amelyek nem állnak érdekében sem Oroszországnak, sem Törökországnak.

Egyeztettek

A szíriai és mindenekelőtt az idlíbi rendezés kérdése témája volt Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdai telefonbeszélgetésének. Az orosz védelmi tárca ugyanezen a napon állásfoglalást tett közzé, amelyben azt hangsúlyozta, hogy Moszkva és Ankara képes lesz eredményt elérni Szíriában, ha nem történnek egyoldalú és elhamarkodott lépések.

A moszkvai védelmi minisztérium szerint súlyosbítja a helyzetet, hogy Törökország páncélosokat és csapatokat dobott át Idlíbbe.  

A jórészt a kormányellenes erők kezén lévő szíriai tartományban kialakult feszültség kiéleződése miatt csütörtökön telefonon beszélt egymással Valerij Geraszimov orosz és Yasar Güler török vezérkari főnök, vasárnap pedig Münchenben találkozik majd a nemzetközi biztonságpolitika konferencián ott tartózkodó Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusoglu török  külügyminiszter.

Az ankarai orosz nagykövetség közölte, hogy a török hatóságok megerősítették a diplomáciai képviselet védelmét, amiért Alekszej Jerhov nagykövet fenyegetéseket kapott az idlíbi helyzet miatt. Maga a nagykövet korábban emlékeztetett rá, hogy az orosz-török ellentétek korábbi, az Aleppó visszafoglalására indított, az orosz légierő által támogatott szíriai offenzíva miatti kiéleződése egy orosz harci gép lelövéséhez és az akkori ankarai misszióvezető, Andrej Karlov meggyilkolásához vezetett.

Mi történik Idlíbben?
A szíriai elnökhöz hű erők tavaly indítottak offenzívát az ellenzéki fegyveresek utolsó bástyái ellen orosz támogatással. Idlíb nagy részét, valamint a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartományok egy részét a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, továbbá más kisebb iszlamista milíciák, illetve a török támogatást élvező, mérsékelt ellenzéki fegyveres csoportok tartják ellenőrzésük alatt. A szíriai rezsim és Oroszország mindegyiket terroristaként kezeli.
A damaszkuszi erők műveletei ráadásul az utóbbi hetekben annak ellenére fokozódtak, hogy idén január 12-én török-orosz tűzszüneti megegyezés született Északnyugat-Szíriát illetően. Az előrenyomuló kormánycsapatok időközben már több török megfigyelőállást gyűrűbe zártak.
Az utóbbi időben egyre több olyan hír érkezik a frontról, hogy a szíriai és a török reguláris erők is összecsaptak.

(MTI nyomán)

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss