Kálló: Teszek róla, hogy a Fidesz megtanulja mind a kilenc település nevét

Kálló: Teszek róla, hogy a Fidesz megtanulja mind a kilenc település nevét

Dunaújváros, kellemes 10 fok, a városháza előtt ellenzéki sajtótájékoztató a magyar sajtó zömével. Szinte minden sarkon standoló aktivisták dolgoznak, a villanyoszlopokat és hirdetőtáblákat elfoglalták a jelöltek arcképei. A helyieknek már rutinjuk van, kis időn belül ez a harmadik választásuk.

A tét nagy: az ellenzék számára ez az első olyan országgyűlési választás, amikor egy jelöltet, közösen támogatnak, a kormánypártok számára pedig az, hogy egy független jelöltet támogatva minél kisebb kockázatot vállalva tudjanak kijönni a helyzetből.

Mint ismert, a Fidesz hosszú idő után nem állított saját jelöltet, inkább beállt a papíron független iváncsai polgármester mögé, ami az esetükben érthető is, hiszen a választókörzet központjában lejáratódott korábbi fideszes városvezetés miatt ma nem igazán jól csengő brand a kormánypártok neve.

Láthatóan nem is a városra, inkább a másik nyolc, kisebb településre koncentrálnak, Dunaújvárosban viszont szinte nem is látni Molnár Tibornak kampányoló aktivistát. Információink inkább kopogtatnak, és lista alapján a biztos szavazók címeire mennek ki.

"Az emberek harmadszorra is nemet mondhatnak a fideszes arroganciára és arra a lopássorozatra, ami az utóbbi években a városunkban és környékén zajlott"

- mondta érdeklődésünkre Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere. Szerinte a választás jelentőségét nemcsak az adja, hogy Kálló Gergely személyében lesz egy olyan képviselője az embereknek, aki vasakarattal áll ki az emberek érdekeikért, hanem győzelme esetén az is, hogy azok a "a helyi kiskirályok, akik korrupciós összefonódásokat és maffiaszerű hálózatot építettek ki" végre eltűnnek a helyi közéletből, az emberek pedig fel tudnak lélegezni.

Pintér Tamás

Pintér szerint jól jelzi a lopások mértékét, hogy az elmúlt pár hónapban több mint egymilliárd forint értékű korrupciós pénz kiosztását sikerült megakadályozni.

"Azt gondolom, hogy gazdaságilag is fel tudjuk virágoztatni a térséget, többek között azokkal a vállalkozókkal, akik azért voltak kitaszítottak, mert nem voltak hajlandóak visszaosztani a pénzt ezeknek a fideszes kiskirályoknak. Ezen vállalkozások idevonzása óriási lehetőség, mindez pedig a korrupció megszüntetésével elérhető."

Ezt erősítette meg nekünk Kálló Gergely is. A közös ellenzéki jelölt szerint a 2018-as és 2019. őszi győzelmekkel a visszaosztásokra épülő korrupt rendszer megszűnt. Mint mondta, volt olyan vállalkozó, aki a városba szerette volna hozni a cégét, ám nem bírta volna azt a "korrupciós különadót", amit a helyi kiskirályok kiróttak volna rá.

"Ennek a rendszernek vége, nem lesz többé visszaosztás, nem lesz többé alkotmányos költség."

Hozzátette: országgyűlési képviselőként neki az a feladata, hogy a munkahelyteremtő és -megtartó beruházásokért úgy lobbizzon, hogy a kevésbé szerencsés települések is jól járjanak ezekkel. Kálló példának Pusztaszabolcsot hozta, ahol, mint mondta,

"az új polgármester a korábbi fideszes vezetéstől egy eladósodott települést örökölt, ami sajnos hosszú évekig meghatározza majd a város fejlesztési lehetőségeit".

Pintér Tamás szerint ugyanakkor az itt élők hangulata legalább ilyen fontos. Úgy fogalmazott,

"az embereknek elegük van a mocskolódásból, a fideszes arroganciából, azokból a képviselőkből, akik munka helyett inkább csak a lopásra koncentráltak. Ha őket ismét legyőzzük, akkor egy jó példát tudunk mutatni arra, hogyan is kell leváltani a korrupt fideszes kiskirályokat".

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, az utóbbi hetekben nagyon eldurvult a kampány, a lejárató kampány részeként Kálló Gergelyt szórólapokon és a közösségi médiában is igyekeznek mocskolni.

Időközi választás: Megrázták a gyűlöletfát, és élvezik a gyümölcsét

Taktikát változtattak a kormánypártok. Az eddig meglehetősen udvarias és visszafogott stílusban zajló időközi választás néhány nappal ezelőtt gyökeresen megváltozott: az ellenzéki közös jelöltjét, Kálló Gergelyt gyalázó Facebook-posztok, plakátjainak lefújása és a gyalázkodó szórólapok megjelenése egyértelműen jelzi, újraszabta a kampánydzsekit a Fidesz, vélhetően azért, mert a pozitív kampány nem hozta meg a kellő eredményt.

"Tamással azért az elmúlt években elég széles lett a vállunk, mi elviseljük a támadásokat, a nemtelent és az aljasat, az útszélit is"

- mondja nekünk Kálló Gergely, hozzátéve:

"A választópolgárokat sajnálom, ezt ugyanis nekik is el kell viselniük. A Fidesz nevében, a Fidesz helyett is elnézésüket kérem. Holnap este ennek vége lesz, ha győzünk, akkor egy nyugodt időszak elé nézünk."

Kérdésünkre, hogy a felpörgő lejáratókampány fényében mit csinálnának máshogy, Kálló azt mondta:

"a Fidesznek ez a stílusa, ezt nem tudták levetkőzni, mi - ahogyan az eddigi két kampány során - a pozitív kampányban hiszünk".

Gyüttment-e vagy?

Viszonylag ritkán lesz kampánytéma egy jelölt lakhelye, most mégis előkerült. A lejáratókampány egyik legfontosabb eleme, hogy Kálló Gergely nem is helyi, Budapesten él.

"Galambos Dénes, nagyvenyimi lakosként semmit nem tett a körzetért, pedig minden lehetősége meg lett volna rá

- mondta Kálló a 2018-as országgyűlési választáson Pintér Tamástól vereséget szenvedett fideszes politikusról.

"Én több éve dolgozom a körzetért, jelenleg a dunaújvárosi városházán. Való igaz, hogy nem vagyok tősgyökeres dunaújvárosi, de már ide tartozom."

Kálló Gergely és Pintér Tamás

Az ellenzéki jelölt szerint Cserna Gábor korábbi országgyűlési képviselő és dunaújvárosi polgármester semmit nem tett a körzetért és egy fillért nem hozott a városba - folytatta Kálló.

"A fejlesztési pénzek elosztása pedig ne legyen pártlogófüggő, akit emberek választanak, azt tartsa tiszteletben a kormány! Egyet mindenképpen megígérek: a Fidesz megtanulja majd mind a kilenc település nevét, Ercsi, Perkáta, Kulcs, Pusztaszabolcs, Rácalmás, Iváncsa, Nagyvenyim, Adony és Dunaújváros nevétől lesz hangos a parlament, ha győzök."  

Kálló a saját feladatáról szólva hozzátette:

"Nekünk abban van feladatunk, hogy vonzóvá tegyük a körzetet, olyan vállalkozásokat hívjunk, csábítsunk ide, amelyek az iparűzési adójukkal tudják az itt élők életét segíteni.