A jogvédők szerint Karácsony nem bojkottálhatja a Hír TV-t

A jogvédők szerint Karácsony nem bojkottálhatja a Hír TV-t

Karácsony Gergely és Pikó András akkor sem választhatja meg, hogy kikhez szól és kikhez nem, ha egyébként a kormányzat részéről már ez számít sajnos megszokottnak

- írja a Társaság a Szabadságjogokért.

Karácsony Gergely még február 10-én jelentette be Facebookon, hogy amíg a Hír TV nem kér bocsánatot a becsületnapi riportja miatt, addig sem ő, sem helyettesei, sem a Főpolgármesteri Hivatal munkatársai nem nyilatkoznak a a kormányközeli hírcsatornának:

Pikó András, józsefvárosi polgármester is ugyanígy döntött.

A jogvédő szervezet szerint ez nem egészen így megy:

Meggyőződésünk szerint közhatalmat gyakorló választott tisztségviselőként ilyen döntést nem hozhat. De nem a HírTV-vel, hanem HírTV nézőivel szemben fennálló kötelezettségei miatt, hiszen Ön azoknak a polgároknak is a főpolgármestere, akik a HírTV-ből tájékozódnak. Választott közhatalom-gyakorlóként pedig nem élvez szabadságot abban, hogy kikhez szól és kikhez nem, akkor sem, ha egyébként a kormányzat részéről ma már ez számít sajnos a normálisnak.

A főpolgármesternek címzett levelükben részletesebben is indokolnak, Karácsony stábja az Azonnalinak már reagált is:

Természetesen a hivatal, ahogy eddig is, minden információkérésnek eleget tesz, tájékoztatási kötelezettségét betartja, a bojkott a televíziós szereplésekre vonatkozik és fennmarad addig, amíg a Hír TV nem kér bocsánatot nácimosdató riportjáért.