London bejelentkezne a nyári olimpiai játékokra, ha Tokió nem tudná megrendezni

London bejelentkezne a nyári olimpiai játékokra, ha Tokió nem tudná megrendezni

A brit választási kampányban, Shaun Bailey konzervatív polgármesterjelölt "bedobta" annak az ötletét, hogy London meg tudná rendezni az idei olimpiát és paralimpiát, ha a koronavírus-járvány miatt Tokióból el kell mozdítani a sporteseményt.

A 2012-es ötkarikás játékok helyszínén Bailey szerint az infrastruktúra és a tapasztalat is rendelkezésre áll, és azt ígérte, ha polgármesternek választják, minden szereplőt biztosítani fog arról, hogy London szükség esetén készen áll majd a rendezésre.

"A koronavírus-járvány által okozott folyamatos zavarban arra kérem az olimpiai bizottságot, hogy sürgősen és komolyan fontolja meg, hogyan állhat készen London arra, hogy helyettesítse Tokiót, ha arra szükség lesz"

- írta Twitter-oldalán a polgármesterjelölt.

A választást május 7-én tartják Londonban, a közvélemény-kutatások szerint Bailey egyelőre kevesebb támogatóval rendelkezik, mint ellenfele, a most is hivatalban lévő Sadiq Khan, így nem kizárható, hogy pusztán a kampány miatt állt elő az ötlettel.

A tokiói szervezőbizottság egyébként nem kommentálta Bailey kijelentéseit, közleményében ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy minden szükséges intézkedést megtesz a koronavírus-járvány miatt okozott problémák megoldására.

Az elszálló költségek ellenére is időben kész lehet Tokió a nyári olimpiára

További érdekesség volt, hogy az egyik legnagyobb szponzor, a McDonalds, üzleti stratégiájára hivatkozva visszamondta szerződését, a határidő lejárta előtt 3 évvel. Tokióban így már nem lesz ott az gyorsétteremlánc. A McDonalds és a NOB (Nemzetközi Olimpiai Bizottság) együttműködését korábban több élelmezéssel foglalkozó szervezet is támadta, mivelhogy „szemét kajákkal" árasztották el a 2016-os riói olimpiát is.

A koronavírus december közepe óta tombol Kínában, ahol a Nemzeti Egészségügyi Bizottság csütörtökön közölt adatai szerint az ország szárazföldi részén szerda éjfélig 394 új fertőzöttet diagnosztizáltak. A napi új esetek száma január 29-e óta először esett ezer alá, és január 23-a óta a legalacsonyabb. Az új típusú koronavírus összes fertőzöttjének száma ezzel 74 576-ra emelkedett a szárazföldi Kínában, ahol újabb 114 halálozással immár 2118 életet követelt a járvány.