Matolcsy nem engedi be az országgyűlési képviselőket a jegybankba

Matolcsy nem engedi be az országgyűlési képviselőket a jegybankba

Két országgyűlési képviselő, a Párbeszéd színeiben politizáló Mellár Tamás és Tordai Bence február 7-én kereste meg levélben Matolcsy Györgyöt, hogy az inflációról és a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikájáról kapjanak tájékoztatást. A képviselők, hogy feltehessék kérdéseiket, időpontot kértek.

Február 20-án kaptak választ a honatyák, Matolcsy elsimerte, hogy

az állami szervek kötelesek a képviselőket a megbízatásuk ellátásban támogatni, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni, ennek megfelelően a képviselő valamennyi közigazgatási szerv, közintézet és közintézmény vezetőjétől előzetesen egyeztetett módon tájékoztatást kérhet.

Matolcsy viszont mégsem tesz eleget ennek, kihasználva azt a szintén törvény adta lehetőséget, hogy a fent idézett jogosultság csak "az érintett szerv működésére vonatkozó előírásokra figyelemmel, valamint rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelme nélkül gyakorolható".

A jegybankelnök szerint Mellár Tamás és Tordai Bence látogatása sérelmet okozhatna az MNB rendeltetésszerű működésében, ezért inkább írásban tegyék fel kérdéseiket.

A Párbeszéd Facebokon reagált, nem értik, hogy egy ilyen látogatás milyen sérelmeket okozna:

Matolcsy György MNB-elnök feltehetően retteg attól, hogy a Párbeszéd-frakció két képviselője – munkáját ellátva –...

Közzétette: Párbeszéd Magyarországért – 2020. február 21., péntek