Mennyire kell tartanunk a koronavírustól Európában?

Mennyire kell tartanunk a koronavírustól Európában?

"Alacsonytól mérsékeltig" terjed az új koronavírus kockázata az Európai Unióban a vírus gyors olaszországi terjedése után - közölte vasárnap az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) az MTI szerint.

A vírus további terjedésének a kockázata az EU-ban, az euróövezet országaiban és Nagy-Britanniában alacsony, de bizonyos tényezők miatt nem lehet kizárni

- közölte kockázatértékelésében az uniós egészségügyi intézmény.

Az EDCD szerint bár a vírus több Európán kívüli országban is jelen van, most valószínűbb, hogy más országokból, nem Kínából érkező utazók révén terjed.

Koronavírus: karanténba kerül tizenegy magyar diák

Tizenegy magyar középiskolás diák, valamint kísérőjük és az autóbusz két vezetője kerül a Szent László Kórházba kéthetes elkülönítésre, miután vasárnap este hazatérnek Észak-Olaszországból, ahol gyorsan terjed az új koronavírus - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap délután az MTI-t.

Andrea Ammon, az ECDC igazgatója közölte, hogy

a következő napokban további megbetegedésekre számítanak Olaszországban és feltehetően az EU más részeiben.

Az újabb kockázatbecslést hétfőn teszik közzé - közölte a Stockholm melletti Solnában működő uniós intézmény.

Olaszországban a hét végén jelentősen nőtt a fertőzések száma. A hatóságok több mint 150 esetről tudnak, a COVID-19 nevű vírusnak vasárnap estig 3 áldozata volt.

Kínában javul a helyzet

Eközben több kínai tartomány csökkentette az új típusú koronavírus-járvány miatti készültségi fokozatát hétfőtől, miután az elmúlt napok adatai szerint az ország nagy részén sikerült megfékezni a vírus terjedését.

A járvány által második leginkább sújtott kínai tartomány, a dél-kínai Kuangtung hétfőtől kezdve a legmagasabb, 1-es fokozatú közegészségügyi vészhelyzetet 2-es fokozatra mérsékelte hétfőtől. A mintegy 113 milliós, sűrűn lakott tartományból vasárnap éjfélig 1345 fertőzöttet és hat halálozást jelentettek, miközben a gyógyultak száma elérte a 772-őt. Az egy nappal korábbi adathoz képest három új fertőzöttet diagnosztizáltak ugyaneddig.

Kuangtungon kívül az észak-kínai Sanhszi tartomány is 2-es, míg Kanszu, Liaoning, Kujcsou és Jünnan tartományok 3-as fokozatra enyhítették a készültséget, amelynek Kínában négy szintje van, és fokozatonként különböző intézkedéseket ír elő.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfőn közölt adatai szerint vasárnap éjfélig Kína szárazföldi részén 409 új beteget diagnosztizáltak. Az új típusú koronavírus összes fertőzöttjének száma ezzel 77 150-re emelkedett a szárazföldi Kínában, ahol újabb 150 halálozással a járvány immár 2592 életet követelt.

Az egy napon belül jelentett gyógyultak száma immár hatodik egymást követő napon haladta meg az új fertőzöttekét. Az országos adat szerint a jelenleg még kezelés alatt álló betegek száma hétfőig 50 ezer alá csökkent, közülük a páciensek csaknem egyötödének az állapota súlyos. A fertőzésgyanús esetek száma vasárnap éjfélig 3434 volt.

Kínai tudósok szerint az új típusú koronavírus a korábbi feltételezésekkel szemben mégsem a január 1-én bezárt vuhani hal-és húspiacról eredhetett. A szakértők elemzése szerint lehetséges, hogy a vírus emberről emberre terjedése már december elején vagy november végén megkezdődhetett, a forgalmas piac pedig löketet biztosított a járvány további terjedésének.

Lezárt határok

Az osztrák hatóságok vasárnap felfüggesztették a vasúti átkelést az Olaszországgal közös határon, miután a Velencéből induló, Münchenbe tartó nemzetközi járaton két utasnál a fertőzés tüneteit állapították meg az új koronavírussal.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az ORF állami rádió szerint bejelentette: az Eurocity 86-os járat részét képező olaszországi vonatot vasárnap este még a határ olaszországi oldalán állították meg, miután két női utasnál a fertőzés jelei mutatkoztak.

A szerelvény mintegy háromszáz utassal vesztegel a határon, ők a hírek szerint szabadon mozoghatnak olasz területen.

Mindemellett Örményország két hétre lezárni készül Iránnal közös határát tekintettel a koronavírus-járványra - jelentette be vasárnap Jerevánban Nikol Pasinján miniszterelnök.

A kormányfő Twitter-üzenetében jelezte: két hétre felfüggeszti a légi közlekedést a két ország között, és beszüntetni a szárazföldi átjárást Megri határátkelőnél. Egyúttal bejelentette, hogy hétfőn délelőtt összeül Jerevánban a koronavírus-járvány terjedésének megelőzéséért felelős bizottság, amelyen áttekintik, milyen további intézkedésekre lesz szükség. Pasinján ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az országban egyelőre "nincs ok a pánikra".

Vasárnap egyébként Törökország is lezárta átmenetileg Iránnal közös határát a betegség terjedése miatt.