Tábornokper: ketten letöltendőt kaptak másodfokon is

Tábornokper: ketten letöltendőt kaptak másodfokon is

Két tábornok is letöltendőt kapott abban a több mint tíz éve húzódó korrupciós ügyben, amelyben honvédelmi intézmények egykori dolgozói és vezetői ülnek a vádlottak padján. L. István Attila első- és O. János tizenhatodrendű vádlottat minősített vesztegetés miatt jogerősen három, illetve két év börtönnel és 27 millió, illetve 50 millió forint vagyonelkobzással sújtotta a Fővárosi Ítélőtábla. A másodfokú határozattal a rendfokozatukat is elvesztették.

A tábla azzal indokolta a büntetés mértékét, hogy a tábornokperként elhíresült ügyben tíz évet is jócskán meghaladó időmúlásról van szó, ráadásul nem a vádlottak hibájából. A másodfokú döntés megerősítette: a honvédelmi intézmények korábbi alkalmazottjai 2002 és 2010 között szolgáltatásokat nyújtó cégektől a megrendelésekért cserébe visszakérték a kifizetett pénz egy részét.

A bűncselekmény-sorozat teljes elkövetési értéke hozzávetőleg 200 millió forint. A 17 vádlott közül már korábban, elsőfokon kettő felfüggesztett szabadságvesztés büntetése jogerőre emelkedett, további hat az ítélőtáblán kapott jogerősen felfüggesztettet. Ugyanakkor több vádlottat felmentettek, köztük Fapál Lászlót, a Honvédelmi Minisztérium volt közigazgatási államtitkárát, akinek a felmentése jogerős. Négy vádlott esetében ugyanakkor, nem jogerős a másodfokú határozat, ügyük a Kúrián folytatódik majd harmadfokon.