Új korszak: márciustól azonnal, éjjel-nappal tudunk pénzt utalni egymásnak

Utalás
pixabay.com

A magyar pénzügyi szektor története legnagyobb fejlesztésének nevezte a március 2-ától üzemelő azonnali fizetési rendszert Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója háttérbeszélgetésen kedden Budapesten.

Az új rendszer a korábbitól eltérően a nap 24 órájában, az év minden napján elérhető lesz, a tranzakciók átfutási ideje legfeljebb 5 másodpercre csökken a korábbi legfeljebb 4 óráról.

Minden egyedi forintátutalás azonnali fizetés lesz, ha forint számláról indították, 10 millió forint alatti és jellemzően magánszemélyek közötti vagy magánszemélyek és vállalatok közötti pénzforgalom - mondta.

Az azonnali fizetés további jellemzője, hogy lehetséges úgynevezett másodlagos azonosítók használata, például telefonszám, e-mail cím vagy adószám. Ezt az ügyfél a számlavezető bankjánál tudja regisztrálni.

Fontos változás még, hogy bankszámlaszám mellett átutalást lehet teljesíteni mobilszámra, e-mailre, vagy adószámra is.

Elmondta: a pénzforgalmi verseny erősödni fog, mert a bankok mellett egyéb pénzforgalmi szolgáltatók jelennek meg a rendszer bevezetésével. Az azonnali fizetés globális trend, sok fejlett országban már bevezették vagy elindult a fejlesztése; jelenleg csak az élen járó országokban, mint Egyesült Királyság, Svédország, vagy Dánia esetében lépte át az aránya a 25-30 százalékot. Magyarországon ez az arány 50 százalék lesz a rendszer indulásakor.

Az igazgató szerint a gazdaság minden szintjén előnyöket hordoz a bevezetése: támogatja a versenyképességet, gyors és bármilyen helyzetben használható fizetési megoldást jelent.

Szeptembertől lehetséges lesz vállalati kötegelt utalásokat, rendszeres átutalásokat, értéknapos utalásokat is az azonnali fizetési rendszerben kezelni.

A készpénzhasználat az MNB várakozásai szerint visszaszorul, az utalások aránya 2030-ra a mostani 15-20 százalékról 45-50 százalékra emelkedik.