Jobbik: A pánikot nem a tájékoztatás gerjeszti, hanem az, hogyha nem kommunikálnak a lakossággal

Jobbik: A pánikot nem a tájékoztatás gerjeszti, hanem az, hogyha nem kommunikálnak a lakossággal

A Jobbik országgyűlési képviselője, Stummer János keddi sajtótájékoztatóján arra kérte a magyar kormányt, hogy hozza nyilvánosságra a koronavírus-járvány elleni intézkedési tervét. 

A konzervatív néppárt képviselője szerint azon túlmenően, hogy létezik egy 28 pontos cselekvési terv semmit nem tudunk arról, hogy mégis miként védekezne a kormány abban az esetben, ha elérné hazánkat a járvány. 

Ausztriában is megjelent a koronavírus

Olaszországban a legsúlyosabb a koronavírus okozta helyzet Európában, de már Horvátországban is megjelent a kór, miközben beszámolhattunk az első magyar fertőzöttről is. Ausztriában két beteget regisztráltak Tirolban, mindketten 24 évesek és Inssbruckban élnek, a közelmúltban Lombardiában voltak, ahol erős a vírus jelenléte. Rajtuk kívül egy feltételezett fertőzött van Linzben, a férfi Velencében járt előtte.

A képviselő szerint azzal, hogy a fertőzés elérte az észak-olasz tartományokat is, széleskörű tájékoztatást kéne adnia a lakosságnak az esetleges intézkedéseket illetően, annak érdekében, hogy a felesleges pánikot elkerülhetővé váljon. Mint ismert, jelenleg Olaszországban a legfrissebb információk szerint a járványnak 7 halálos áldozata van és legalább 220-an megbetegedtek.

Bírálta Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét, aki egy nyilatkozatában a betegséggel kapcsolatos pánikot lényegesen nagyobb problémának nevezte, mint a Magyarországon még ki nem mutatott vírust. Stummer szerint a kínai és az olasz állam sem tájékoztatta példaértékűen a közvéleményt.

"A Jobbik álláspontja az, hogy a pánikot nem a tájékoztatás gerjeszti, hanem az, hogyha nem kellő alapossággal kommunikálnak a lakossággal".

Ezért arra kéri a jobbikos politikus a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra a koronavírus-járvány elleni 28 pontos intézkedési tervét. 

Hétfőn a parlamentben a Jobbik politikusa, Lukács László György bejelentette, hogy a párt saját munkacsoporttal segítené a kormány munkáját abban az esetben, ha különleges intézkedésekre volna szükség. A bizottság tagjai között vannak egészségüggyel, nemzetbiztonsággal és kommunikációval foglalkozó szakemberek és politikusok is.

Hétfőn este a kormánypárti M1 csatornáján a külügyi államtitkár, Menczer Tamás úgy nyilatkozott a Jobbik felvetésével kapcsolatban, hogy 

"komolyan vehetetlen, viszont rendkívül kártékony".

Az államtitkár leszögezte: a magyar kormány mindent megtesz, hogy az emberek biztonságban tudhassák magukat. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, járványhelyzetről van szó, amelyben senki nem tudja mit hoz a holnap. Menczer szerint a koronavírust nem szabad politikai hangulatkeltésre használni.

Stummer János lapunknak úgy reagált Menczer Tamás kijelentésére, hogy egyetért azzal, hogy nem szabad hangulatkeltésre használni a jelenlegi helyzetet, viszont a magyar embereket megilleti a tájékoztatás joga, és ha a kormány bármely tagja kap egy erre vonatkozó kérdést, akkor az a dolga, hogy készséggel válaszoljon. 

"A koronavírus nem olvas újságot, nem böngészi a hírportálok cikkeit, de tévét sem néz. A nyilvánossággal megosztott információik tehát nem befolyásolják a vírus terjedését"

- szögezte le Stummer János.

A Párbeszéd politikusa, Kocsis Cake Olivio szerint a lakosság tájékoztatása terén vannak hiányosságok, másrészt ideje felkészíteni az egészségügyi ellátórendszert arra az esetre is, ha Magyarországot is elérné a vírus. 

"Komoly aggályaim vannak arra vonatkozóan, hogy a magyar egészségügy felkészült-e a helyzetre." 

Hozzátette, hogy kissé álságos az az aggodalom a kormány részéről, hogy nem szabad hangulatot kelteni, hiszen a Fidesz politikája évek óta erről szól. 

Az LMP országgyűlési képviselője, Keresztes László Lóránt elmondta, hogy minden olyan szigorú intézkedést támogat, ami a magyar emberek biztonságát szolgálja. Azonban úgy véli, az eddigi rendelkezések egyáltalán nem elégségesek. 

"Sajnos a magyar egészségügy olyan állapotban van, hogyha nincs krízishelyzet, akkor sem tudja ellátni a feladatát"

- emelte ki az LMP képviselője.

Hozzátette, azt javasolják a kormány számára, hogy a kormányzati kommunikációra fordított milliárdokat, inkább az állampolgárok tájékoztatásra költsék. Keresztes László Lóránt szerint nem pánikkeltés az, ha napirenden van a téma, és arra biztat mindenkit, hogy folyamatosan tájékozódjon a helyzetről.