Koronavírus: a vidéki háziorvosok lesznek a legnagyobb bajban

Koronavírus: a vidéki háziorvosok lesznek a legnagyobb bajban

A Nemzeti Népegészségügyi Központ részéről semmilyen továbbképzésben nem részesültek.

Komáromi Zoltán, a DK tagja, praktizáló háziorvos az Indexnek festette le a hazai helyzetet az egyre inkább közeledő járvány kapcsán.

Ugyanis a beszámolók szerint az orvosok még arra sem kaptak segítséget, hogy egy betegtől milyen információkat gyűjtsenek be, ami alapján eldőlhet, fennáll-e a gyanú. 

Elmondása szerint utánanézett, egyáltalán hol van az országban még maszk, és vidéken talált néhányat, de a vírus megjelenésének elején országosan gondoskodni kellett volna arról, hogy a háziorvosokhoz ebből kellő mennyiség jusson. Ahogy a ruhákról is, amikben egy vírusgyanús beteget meg lehet vizsgálni - mondta.

Komáromi érveihez hasonló problémákat sorolt egy másik háziorvos:

„ezeket az eszközöket hogyan kell szakszerűen használni: felvenni, levenni, megsemmisíteni? Egyáltalán, hogyan váljunk meg ezektől, és pontosan, hol és mikor? A rendelőben? Az utcán? Ki fertőtlenít minket? És ki fertőtleníti a rendelő épületét napi szinten? Én most csak azzal a gondolattal játszottam el, hogy a járvány elér minket és esetleg kiterjed"

- ismertette az egyébként egyértelmű kérdéseket.

A hivatkozott háziorvos szerint

a Nemzeti Népegészségügyi Központ részéről semmilyen továbbképzésben nem részesültek,

de még csak szimpla rajzos tájékoztatók sem elérhetők, így "ez a kérdés a fantáziánkra lett bízva", ami azért probléma, mert nem rutineljárásról van szó.

Lehetetlen izolációs feltételeket várnak el tőlük. Szemüvegre lenne szükségük, továbbá olyan, egyszer használatos, hosszú ujjú ruhára, amit minden beteg után ki kellene cserélniük, ráadásul az utána már veszélyes hulladéknak minősül, ami további kötelezettségeket jelent, eközben pedig nekik minden beteget meg kell vizsgálniuk - mesélték a portálnak.

Komáromi szerint a vidéki orvosok lesznek a legnagyobb bajban, főleg azokon a helyeken, ahol egy idős orvosra vár majd a feladat, aki eddig is csak azért nem ment nyugdíjba, mert akkor nem maradna orvos a településen, hogy utánanézzen az eljárásoknak, a védekezésnek és a gyógykezeléseknek.