Elkerülhetetlen a NAT átdolgozása

Elkerülhetetlen a NAT átdolgozása

Közleményt adott ki a Jobbik azok után, hogy több száz egyházi iskolai tanár névvel felvállalva tiltakozott a szeptemberben bevezetendő új Nemzeti alaptanterv ellen.

A jobboldali ellenzéki párt közleményében kifejti, üdvözlik az egyházi iskolákban tanító pedagógusok bátor kiállását, szakmai kritikáját az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) bevezetése kapcsán.

Már az egyházi iskolák is tiltakoznak az új NAT ellen

A közlemény szerint a szakmai - egész tanártársadalommal létrejövő - konszenzus megteremtése az oktatáspolitika súlyos adóssága a rendszerváltás óta. Továbbá úgy vélik, sürgősen meg kellene teremteni azt a fórumot, ahol a tanterv szakmai vita tárgyát képezheti, nem pedig politikai érdekek eszközeként szolgál.

A Jobbik mélyen egyetért az állásfoglalásukkal, amely szerint "az alaptantervvel és a kerettantervekkel szemben világnézeti meggyőződéstől függetlenül, szakmai alapon indokolt és kívánatos a sok szempontú, lényeget érintő kritika. Illetve azzal, hogy

"sürgősen meg kellene teremteni azt a fórumot, ahol a tanterv szakmai vita tárgyát képezheti, nem pedig politikai érdekek eszközeként szolgál."  

A párt szerint a kormányzat semmilyen lépést nem tett egy XXI. századi, korszerű oktatási rendszer kialakításáért, valamint

a megalázóan alacsony pedagógusi bérek emelése, a tanárok és diákok súlyos túlterheltségének csökkentése, a pedagógushiány enyhítése, a minőségi továbbképzések, a lemaradó, mélyszegénységben élő tanulók felzárkóztatása érdekében.

Hozzáteszik, ahogy az egyházi iskolák pedagógusainak állásfoglalása is tartalmazza: mindezeken nem segítene sem az új NAT, sem a kerettantervek.

A Jobbik szerint az alaptanterv szeptemberre tervezett bevezetésének elhalasztására, az anyag átfogó, az érintett szakmai szervezetekkel történő átdolgozására van szükség.

Jobbik: Dolgozzák át az új NAT-ot!

Az új Nemzeti alaptanterv (NAT) szeptemberre tervezett bevezetésének elhalasztására, az anyag átfogó, az érintettekkel egyeztetett átdolgozására szólította fel a kormányzatot szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Brenner Koloman, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, a párt oktatási és kulturális kabinetének vezetője. Az ellenzéki politikus felháborítónak nevezte az emberi erőforrások miniszterének azon kijelentését, hogy az új NAT ellen elenyésző és politikai-ideológiai hátterű a tiltakozás.