A Jobbik a lélegeztetőgépek számára kíváncsi, a Momentum szerint a kormány nincs felkészülve, a DK türelme elfogyott

A Jobbik a lélegeztetőgépek számára kíváncsi, a Momentum szerint a kormány nincs felkészülve, a DK türelme elfogyott

Jobbik: lélegeztetőgépek és folyosó

A Jobbik szerint a koronavírus miatt "haladéktalanul fel kell mérni és nyilvánosságra kell hozni az országban rendelkezésre álló, és súlyos járvány esetén mobilizálható lélegeztető készülékek számát, állapotát" - olvasható Stummer János és Lukács László képviselők közös közleményében. Az adatokat megyei bontásban kérik a kormánytól.

A Jobbik javasolja azt is, hogy "hozzanak létre egy biztonságos közúti folyosót a Nyugat-, és Dél-Európából érkező átutazó vendégmunkásokra vonatkozóan". Elképzelésük szerint ezen a legkevesebb érintkezéssel át lehetne vezetni a tranzitforgalmat, biztonságos fertőtlenítés mellett.

Elfogyott a DK türelme

A DK azt írja, hogy ők az elmúlt két hétben nagyon türelmesek és megértők voltak a kormánnyal, de "az, hogy a napi egy rendkívüli sajtótájékoztató helyett már napi kettő van, nem jelent hatékony járványvédelmet, de még megfelelő tájékoztatást sem".

Az ellenzéki párt ezért részletes, hiteles és gyors tájékoztatást vár a védekezésről. Kifogásolják azt is, hogy a péntekre ígért koronavrius.gov.hu még nem indult el.

Momentum: a kormány nincs felkészülve

A Momentum Facebookon írta a következőket: "mivel alapvető dolgok nem teljesülnek, kimondhatjuk nyíltan: a kormány nincs felkészülve a koronavírus megfékezésére". A DK-hoz hasonlóan a napi 2-3 sajtótájékoztató helyett cselekvésre szólítanak fel.

Megkezdődött a magyar kórházak mozgósítása

A Népszava birtokába került Müller Cecília országos tisztifőorvos kórházaknak kiadott utasítása, eszerint jövő hét elejéig valamennyi érintett egészségügyi intézménynek elkülönítőt kell kialakítania a fertőzésgyanús betegek ellátására. Lehetőség szerint úgy, hogy azok előtérrel rendelkező, jól szellőztethető egyágyas szobák legyenek.