Ellenőrzés nélkül hazajutott a koronavírus gócpontjából tudósító újságíró

Ellenőrzés nélkül hazajutott a koronavírus gócpontjából tudósító újságíró

Milánótól Budapestig semmilyen ellenőrzéssel nem találkoztak az Index munkatársai, akik a koronavírus miatt körbezárt észak-olaszországi területek közelében dolgoztak. Három napig voltak ott és arra számítottak, hogy út közben valamilyen vizsgálatba belefutnak, de Simor Dániel azt írja, 

két országhatárt léptünk át, és semmiféle ellenőrzéssel nem találkoztunk.

Hazatérése másnapján bement a Szent László Kórházba, ahol Szlávik János infektológiai osztályvezetőnek elmondta, hogy merre járt. A szakember viszont azt válaszolta:

Sok ezren jönnek onnan haza, tünet nélkül pedig senkit nem vizsgálunk meg. 

A főorvos arról is beszélt, hogy ha a vírus lappangás közben fertőzne, akkor „már ömlenének az esetek Olaszországból". Azt viszont nem tudta megmondani, hogy mi alapján zárták kéthetes karanténba azt a tünetmentes diákcsoportot, akik ugyanabból a térségből érkeztek haza.

Az édesanya szólt a hatóságoknak, hogy a lánya és társai a karantén zóna közeléből érkeznek

Az RTL Klub híradója számolt be arról, hogy az egyik lány édesanyja, a volt milánói főkonzul értesítette a magyar hatóságokat arról, hogy az iskolás csoport Észak-Olaszországból, a koronavírus-járvány miatt lezárt terület környékéről jön haza. A hazaért gimnazistáknak karanténba kellett vonulnia 14 napra a budapesti Szent László Kórházba, akik zokogva vették ezt tudomásul.