Rendkívüli tanácskozáson vitatják meg a szíriai helyzetet az uniós külügyminiszterek

Rendkívüli tanácskozáson vitatják meg a szíriai helyzetet az uniós külügyminiszterek

Rendkívüli tanácskozásra hívta össze az Európai Unió tagországainak külügyminisztereit Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap. A törökök döntése miatt nehéz helyzetbe került Görögország kérésére tartott jövő heti egyeztetésen a szíriai helyzet lesz a fő téma.

Az uniós főképviselő jelezte, hogy a Külügyek Tanácsának ülésén áttekintik a legújabb fejleményeket, valamint az együttműködés újabb lehetőségeit. Borrell szerint a szíriai Idlíb tartományban és környékén kiújult harcok súlyos fenyegetést jelentenek a nemzetközi békére és biztonságra, valamint beláthatatlan hatással járnak a régióra. Úgy fogalmazott,

az Európai Uniónak minden rendelkezésére álló eszközzel fokoznia kell erőfeszítéseit a válság kezelése érdekében. 

A biztos szerint folytatni kell a megkezdett munkát a polgári lakosság szenvedéseinek csökkentésére, menedéket, élelmet és gyógyszert juttatva számukra. Leszögezte, hogy a helyzetnek csak politikai megoldása van, ezért minden érintettnek tárgyalóasztalhoz kell ülnie.

Azt mondta: az EU továbbra is támogatja Görögországot és Bulgáriát a kibontakozó helyzet kezelésében, de beszélt arról is, hogy

az EU és Törökország között 2016 őszén létrejött migrációs megállapodást be kell tartani.

Ankarában pénteken közölték, hogy az ország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket, és megnyitották a határokat az Európa felé igyekvő bevándorlók előtt. Szombaton Recep Tayyip Erdogan török államfő azt mondta: legkevesebb tizennyolcezer szíriai menekült kelt át a török határon az európai uniós országokba azóta, hogy megnyitották előttük a határt.