Eddig 13 ezer ember torlódott össze a görög-török határon

menekültek
Twitter

Az ENSZ jelentése szerint szombat estére már mintegy 13 ezer ember torlódott össze a görög-török határon abban a reményben, hogy uniós területre léphetnek - írja az MTI. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint családok és kisgyerekek is vannak a várakozó tömegben.

Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint vasárnap reggel is folyamatosan érkeznek az emberek - szíriaiak, afgánok, irakiak - gyalogosan a görög határnál fekvő törökországi pazarkulei átkelőhöz.

A görög védelmi miniszter helyettese a Szkai görög hírtelevíziónak elmondta: szombat éjjel a hatóságok 9600 olyan bevándorlót tartóztattak fel, akik törvénytelenül próbáltak meg belépni görög területre a 200 kilométer hosszú görög-török határ mentén, ahol az ankarai bejelentést követően megerősítették a határőrizetet.

Szilárdan védelmezzük Görögország és Európa határait

- mondta a miniszterhelyettes.

A görög rendőrség közlése szerint vasárnap reggel több mint 500 illegális bevándorló érte el a görögországi Leszbosz, Híosz és Számosz szigeteket, ez a szám péntek és szombat reggel között 180 volt.

Ankarában pénteken közölték, hogy az ország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket, és megnyitották a határokat az Európa felé igyekvő bevándorlók előtt. Szombaton Recep Tayyip Erdogan török államfő azt mondta: legkevesebb tizennyolcezer szíriai menekült kelt át a török határon az európai uniós országokba azóta, hogy pénteken megnyitották előttük a határt.

Az utóbbi napokban a görög határőrség és a rendőrség készenléti egységei könnygázt és villanógránátokat is bevetettek a Törökország és Görögország közötti pazarkulei és kasztanieszi határátkelőknél gyülekező csoportok feloszlatására. A határ török oldaláról tudósító Szkai görög hírtelevízió szerint az emberek kövekkel dobálták a görög rohamrendőröket.

Pánikkeltés helyett: Görögország nem engedi át a menekülteket

Miután Törökország bejelentette, hogy az idlíbi harcok miatt a déli határukra nehezedő migrációs nyomás miatt a továbbiakban nem tartóztatják fel a menekülteket, Orbán Viktor a Kossuth Rádióban rögtön arról beszélt, hogy bevándorlási hullám érheti el Magyarországot. A helyzet viszont, ahogy az általában lenni szokott, sokkal bonyolultabb az ilyen egybites üzeneteknél.