Jakab: a rohadó kórház, a fűtetlen tanterem és a rabszolgabér mindenkit érint

Jakab: a rohadó kórház, a fűtetlen tanterem és a rabszolgabér mindenkit érint

Jakab Péter, a Jobbik elnöke az Indexnek adott interjút, néhány részlet:

  • Jakab szerint elnökké választásával befejeződött a „néppártosodás” folyamata
  • 87 százalékos támogatottsága azt üzeni, hogy a Jobbik meg akar újulni: „Ez a közösség új arcokat akar látni, akik érdemelv alapján tudnak előre jutni, nem pedig korábbi, füstös kocsmákban megalapozott baráti kapcsolatok nyomán érvényesülnek”
  • „nincs a szervezeten belül ideológiai konfliktus”
  • „Csaknem 90 százalékos párton belüli támogatással nehéz lenne pártszakadásról beszélni.”
  • „Szávay István, vagy Bencsik János nem a néppárti irány, nem a szövetségi politikám miatt lépett ki, hiszen ők szervezték a budapesti ellenzéki együttműködést az önkormányzati választás előtt, ők állítottak mintát ennek a pártban. Ami a nemzetpolitikai meggyőződésemet illeti, soha az életemben nem mondtam semmi olyat, amit most nekem tulajdonítanak.”

Bencsik János kilépett a Jobbikból

Bencsik János kilépett a Jobbik frakcióból és a pártból. A politikus Facebook-oldalán jelentette be a döntését. A Jobbik délután kiadott közleményében úgy fogalmaznak: "A Jobbik elnöksége tudomásul vette Bencsik János döntését. Ahogyan Jakab Péter kongresszusi beszédében elmondta, lesznek olyanok, akik más utat fognak választani.

  • elmondása szerint a február 5-ei frakcióülésen nem azt közölte, hogy a nemzetpolitikai témák nem lesznek fontosak, hanem arról beszélt, hogy „a Jobbik továbbra is jobboldali, keresztény konzervatív ideológiát követ, ugyanakkor a politikánkat az emberek mindennapi gondjai kell, hogy meghatározzák. Ezek a gondok pedig túlmutatnak azon, hogy ki milyen ideológiát vall: a rohadó kórház, a fűtetlen tanterem, a rabszolgabér vagy épp a megalázóan alacsony minimálnyugdíj nemcsak a jobboldaliakat érinti, hanem mindenkit, aki az Orbán-rendszer vesztese.”
  • 2018 megmutatta, mi történik, ha egyedül vágnak neki a Fidesz legyőzésének, „ha ezt ismételjük meg, az ország van kudarcra ítélve”, a leckét megtanulták, az önkormányzati választáson jelesre vizsgáztak, aztán Dunaújvárosban is
  • a „néppárti politizálásba” semmilyen „szélsőséges és rasszista megnyilvánulás nem fér bele", a Kulcsár-üggyel szimbolikusan is húztak egy vonalat

Mandátuma visszaadására szólította fel a Jobbik elnöksége Kulcsár Gergelyt

A Jobbik új elnöksége felszólította Kulcsár Gergelyt, hogy adja vissza Hajdú-Bihar megyei közgyűlési mandátumát. A Magyar Hang azt írja, Jakab Péter, a párt új elnöke megerősítette: a Duna-parti cipők leköpésével egykor komoly belpolitikai botrányt okozó képviselőnek a most leköszönt elnökség eddig megadta a lehetőséget, hogy megyei képviselőként részt vegyen az aktív politikai életben, de ennek most vége.

Börtönbiznisz és Gyöngyöspata

  • Jakab szerint a cigány-probléma, a börtönbiznisz és a migráció valós, létező gondok, de a Fidesz nem akarja megoldani ezeket, főleg nem nemzeti konzultációval
  • az lenne a megoldás, hogy a kormány betartja korábbi ígéretét és építenek nyolc börtönt
  • a Jobbik elnöke úgy látja, hogy a 2016-ban megszavazott törvény alapján fizették ki a kártérítéseket eddig, „a Fidesz most csak korrigálni igyekszik a saját hibáját, amit mi megszavaztunk, de most se látjuk, hogy a kormány hogyan akarja a börtönzsúfoltságot megszüntetni”
  • „Szerintem nem ott van ma a különbség Magyarországon az emberek között, hogy ki a cigány, meg ki a magyar. Hanem ott, hogy ki a tisztességes, meg ki a tisztességtelen.”

Konténerbörtönnel reagálhat a kormány a zsúfoltságra, 30 milliárdot szánnak rá

Harmincmilliárd forintot bocsát a kormány a Belügyminisztérium (BM) rendelkezésére, hogy abból még az idén megszüntessék a börtönök 100 százalék fölötti telítettségét - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A pénzből akár ideiglenes büntetés-végrehajtási intézmények is létrehozhatók - mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a mobilbörtön fogalma Magyarországon kívül is ismert.

Ellenzéki együttműködés

  • „Nekünk nem az a dolgunk most, hogy a különbségeket keressük, hanem éppen azt, ami legkisebb közös többszörösként, közös nemzeti nevezőként összekötheti az ellenzéki tábort.”
  • Gyurcsánynak azért szólt be korábban, „mert fontos, hogy mindenki értse, a Jobbik azokat is képviseli, akik úgy akarják leváltani a Fideszt, hogy közben nem akarnak Gyurcsány Ferencre szavazni”
  • szerinte a Mi Hazánk juthat a Házba az egy lista erőltetésével: „Látni kell azt is, a se Orbánra, se Gyurcsányra nem szavazóknak az egyetlen közös lista esetében ott marad a Mi Hazánk. És ismerek olyan mérést, ami szerint ezzel a Mi Hazánk listája a parlamentbe is bejuttathatja őket, vagyis előfordulhat, hogy aki a közös listát erőlteti, az hozza be a szélsőjobbot a Házba.”

Vona Gábor: a két ellenzéki lista nem demoralizál, hanem mozgósít

Vona Gábort kérdeztük arról, hogy Jakab Péter Jobbik-elnök egy háttérbeszélgetésen arról beszélt újságíróknak, hogy az ellenzéki pártok a külön listákon való elindulással sokkal több ellenzéki szavazót tudnának megszólítani 2022-ben, úgy, hogy közben a 106 egyéni választókörzetben egy jelölt mögött sorakoznak fel.

  • „Az egyéni választókerületek szintjén mindenkivel együtt kell működni, helyben elismert lokálpatrióták közös támogatásával lehet nyerni, és ez a kulcsa a 2022-es sikernek. És igen, érdemes lenne egy közös, hiteles, integratív, jelentős vonzóerőt képviselő miniszterelnök-jelöltet állítani, erről meg kell előzetesen állapodni, hiszen a kormányváltásra való felkészülésnek ez is része.”
  • van a fejében ilyen jelölt, de addig nem hozza nyilvánosságra, amíg nem vállalta el a felkérést és nem egyeztetett a tárgyalópartnerekkel
  • azt sem zárja ki, hogy a Jobbik egy előválasztáson indítsa a saját miniszterelnök-jelöltjét, de azt forráspazarlásnak tartaná, ha mind a 106 egyéniben lenne ilyen formula
  • a Momentummal és az LMP-vel nyitottak a közös listás együttműködésre
  • „az ellenzéki együttműködésben sem veszítheti el a karakterét a Jobbik, de azt sem felejtjük el, hogy csak az együttműködés ad esélyt az országnak a változásra”

A teljes interjú itt olvasható.