A törökök azt mondják, már több mint százezer menekült kelt át a határon

menekültek
Illusztráció
MTI

Franciaország kész segítséget nyújtani Görögországnak és Bulgáriának a határok védelméhez egy újabb migránsválság megelőzése érdekében - közölte Emmanuel Macron francia államfő vasárnap éjjel Twitter-üzenetben.

Teljességgel szolidárisak vagyunk Görögországgal és Bulgáriával, Franciaország kész hozzájárulni a műveleti segítségre és a határok megvédésére vonatkozó európai erőfeszítésekhez. Együtt kell cselekednünk, hogy elkerülhessük a humanitárius és migrációs válságot

- írta Macron.

Süleyman Soylu török belügyminiszter vasárnap Twitter-üzenetben azt írta, hogy több mint százezer illegális bevándorló kelt át a török határokon az Európai Unió tagállamaiba. Athén és Szófia is cáfolta ezt a közlést. Görögország és Bulgária is megerősítette határvédelmét, miután Ankarában pénteken közölték, hogy Törökország "már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket", és megnyitják a határokat az Európa felé igyekvők előtt.

Nótisz Mitarákisz görög bevándorlási és menekültügyi miniszter vasárnap arról számolt be, hogy a rendőrség és hadsereg 9600 illegális határátlépést akadályozott meg Törökországból az Évrosz határfolyó mentén. A görög-török határnál könnygázt is bevetettek a kődobáló migránsok ellen. Athén azt állítja, hogy Törökország nemcsak nem tartóztatja fel a migránsokat/menekülteket, hanem aktívan segíti őket abban, hogy elérjék a határt.

(MTI)

Eddig 13 ezer ember torlódott össze a görög-török határon

Az ENSZ jelentése szerint szombat estére már mintegy 13 ezer ember torlódott össze a görög-török határon abban a reményben, hogy uniós területre léphetnek - írja az MTI. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint családok és kisgyerekek is vannak a várakozó tömegben.