Oroszország bejelentette, hogy ezentúl nem tudják garantálni a török gépek biztonságát Szíriában

Oroszország nem tudja többé szavatolni a török harci repülőgépek biztonságát Szíriában, miután a damaszkuszi vezetés bejelentette, hogy lezárja a légteret az északnyugati Idlíb tartomány felett - közölte az orosz védelmi minisztérium vasárnap.

Azt követően tették közzé figyelmeztetésüket, hogy a török légierő lelőtt két szíriai harci repülőgépet a térségben, és lebombázta az észak-szíriai Aleppó város közelében levő, a szíriai kormányerők által ellenőrzött en-Nájreb nevű katonai repülőteret.

Ilyen körülmények között a Szíriában lévő orosz katonai kontingens vezetése nem tudja szavatolni a török repülések biztonságát Szíria egén 

- idézte a TASZSZ orosz hírügynökség Oleg Zsuravljov ellentengernagyot, a szemben álló szíriai felek kibékítéséért felelős orosz központ parancsnokát.

A nap folyamán Törökország is bejelentette, hogy lezárta a légteret Idlíb tartomány felett.

(MTI)

A törökbarát csoportok lelőtték a szíriai kormányerők egyik vadászgépét

A Törökországgal szövetséges Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) felkelőcsoport lelőtte a damaszkuszi kormányerők egyik orosz gyártmányú repülőgépét az északnyugati Idlíb tartományban, amelynek visszaszerzésére a szíriai kormánycsapatok átfogó műveleteket folytatnak - jelentette vasárnap a Sabah török kormányközeli napilap. A Habertürk tekintélyes török hírportál ezen felül arról is beszámolt, hogy a harci gép a térségben korábban kialakított török megfigyelőpontok felett repült Szarákib város környékén, amikor találat érte.