"A kormány cselédnek tekinti a pedagógusokat is"

"A kormány cselédnek tekinti a pedagógusokat is"

A Jobbik szerint "mindenkit bedarál Orbánék oktatáspolitikája", amely cselédnek tekinti a pedagógusokat, a szülőket és a gyerekeket is.

A jobboldali konzervatív párt alelnöke, Ander Balázs keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy

a magyar pedagógusok nagyon sokat dolgoznak, megalázó bérért.

Megjegyezte: tíz év alatt 42 százalékról 56 százalékra ugrott a tanárok ledolgozott heti óraszáma, miközben fizetésük 40-50 százalékkal alacsonyabb a szükségesnél, miközben arra volna szükség leginkább, hogy a legjobbakat kellene erre a pályára csábítani és ott megtartani.

"Ezzel szemben jelentősen nő a képesítés nélküli, illetve a nem saját tárgyát tanító pedagógusok száma"

- fűzte hozzá.

A jobbikos politikus hozzátette, jelentős a lemorzsolódás,

a tanárok 45 százaléka 50 évnél idősebb, miközben százból alig hatan fiatalabbak 30 évnél.

Ander Balázs szerint a szülőket is "egyfajta cselédnek tartja" a rendszer. Példaként az iskolaérettségi vizsgálatot említette, amely "bizalmatlanságra alapuló hivatali vizsgálattá" tette az eljárást. A 15 éves fiatalok egynegyede gyakorlatilag funkcionális analfabéta, így a ma tanulóinak jelentős része nem tud majd helytállni a 21. században. Véleménye szerint egy új klebelsbergi modellre lenne szükség, ami valóban az ország felemelkedését szolgálja.

Hülyének nézi a pedagógusokat a kormány?

Csak akkor engedné meg a sztrájkot a pedagógusoknak a kormány, ha délelőtt megtartanák az órákat, ezt Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár ajánlotta fel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) képviselőinek a legutóbbi sztrájkbizottsági tárgyaláson. A szakszervezet az ajánlatot komolytalannak nevezte. Mint ismert, a PDSZ sztrájkbizottságot alakított január közepén több, oktatást érintő kérdésben is.