Tavaly ezer autóst büntettek meg, mert a buszsávban előzték a többieket

Tavaly ezer autóst büntettek meg, mert a buszsávban előzték a többieket

Több millió forintnyi helyszíni bírságot szabtak ki 2019-ben a fővárosi autóbusz-forgalmi sávokat jogosulatlanul használó autósokra – közölte szerdán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a BKK rendszeresen tart buszsávellenőrzést a főváros számos pontján, amelynek köszönhetőn a szabálysértések száma kis mértékű csökkenő tendenciát mutat.

A KRESZ előírásait figyelmen kívül hagyva közlekedők nemcsak a hatóságokat, de a szabálykövetőket is zavarják, a közös BRFK-BKK akciók tehát a jövőben is folytatódnak – hívták fel a figyelmet.

Aki illetéktelenül a buszsávra hajtva vagy ott megállva akadályozza a közösségi közlekedést, szabálysértést követ el, amelynek helyszíni összege ötezertől ötvenezer („visszaesőként”, azaz hat hónapon belül újrázva hetvenezer) forintig terjedhet.

Aki a KRESZ előírásait figyelmen kívül hagyva, a gyorsabb haladás érdekében autójával a buszsávban halad, nemcsak a hatóságokat és a buszsofőröket zavarja, de a tapasztalatok szerint a szabályosan közlekedőket is frusztrálttá teszi, állítja a BKK.

2019-ben a rendőrség munkatársai megközelítőleg ezer szabálysértő esetében szabtak ki helyszíni bírságot buszsáv jogosulatlan használata miatt, a büntetések összértéke éves szinten több millió forintra rúg. Statisztikáik szerint havi százas nagyságrendben fordul elő ilyen eset, de a folyamatos ellenőrzések hatására a jogsértést elkövetők száma kismértékű csökkenést mutat.