Így szavaznának most az egyes generációk

Így szavaznának most az egyes generációk

A Fidesz minden korosztályban vezet, de az Y- és Z-generációk (a digitális bennszülöttek) megszólításában szignifikánsan gyengébbek. Az ellenzéken belül a „boomerek” között a Gyurcsány-párt, az X-generációban a Jobbik, míg az Y- és Z-generációsok körében a Momentum vezet viszonylag nagy előnnyel.

A Medián 2020. februári felmérése életkori csoportok szerinti bontásban mutatta ki a hazai politikai erők támogatottságát. Az, hogy a Fidesz minden korosztályban vezet, egyáltalán nem meglepő, a közpénzből telenyomott kommunikációs gőzhengerrel lehetetlen felvenni a versenyt. Az viszont jelzésértékű, hogy míg a legidősebbek (60 év felettiek) között a kormánypárt 44 százalékon áll, a 18-29 éves korosztályban, akiket digitális bennszülötteknek is nevez a gerontológia, ez az érték már csak 34 százalék, holott a 30-40 közöttieknél is még 40 százalékra mérték a kormánypártot.

A közvélemény-kutató cég megjegyzi,

a kormánypárt komoly erőfeszítéseket tett a fiatalok megszólításért, kommunikációban és személyi politikában egyaránt, az eltelt négy hónap azonban nem javított a helyzetükön.

Sokkal színesebb képet mutat az ellenzék fragmentáltsága korosztályi szinten.

A „boomerek” között a Gyurcsány Ferenc vezette DK 13 százalékos eredménnyel magasan veri a többi ellenzéki pártot,

itt a szocialisták a másodikok 8 százalékkal. Gyakorlatilag itt mutatható ki a kb. 1993-tól 2009-ig fennállt kétpólusú politika, akik akkor aktívan érdeklődtek a közélet iránt, azok mára ebbe a korosztályba kerültek, és néha még idős koruk ellenére is verbálisan vagy fizikálisan esnek egymásnak.

A 2009-től indult centrális erőtér politikájának harmadik tényezője,

a Jobbik a 30 és 50 év közötti korosztályban még mindig a legnépszerűbb ellenzéki erő.

Vona Gábor korosztályában, a késő X-esek között még mindig harmadával nagyobb a bázisuk, mint a DK-nak.

A legfiatalabb, 18-29 éves korosztályban pedig ellenzéki térfélen tarol a fiatalos arculatú Momentum,

tőle kicsit lemarad a Jobbik, Gyurcsányék és pláne a szocialisták pedig „a fasorban sincsenek”. Az új formációk, mint a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk itt a „legerősebb”, de támogatottságuk még ebben a korosztályban is csupán 3-3 százalék.

Az LMP teljesen rétegpárttá vált, az ökopárt minden korosztályban 2-5 százalékon áll.

A párt nélküliek aránya a 40-49 évesek között a legalacsonyabb (17 százalék), míg a 18-29 évesek a leginkább apolitikusak (29 százalék).

A teljes népességen belül a Fidesz 40, a DK 9, a Jobbik 8, a Momentum 6, az MSZP 5 százalékon áll. A párt nélküliek aránya 24 százalék.