Ausztriában állami kézbe veszik a menedékkérők jogi tanácsadását

Kurz

Szerződést bontott az osztrák kormány több civil szervezettel, amely jog tanácsokkal látta el a menedékkérőket; ez a feladat állami kézbe kerül 2021-től - jelentette az osztrák sajtó.

A menedékkérőknek nyújtandó jogi tanácsadást a belügyminisztérium hatáskörébe tartozó Szövetségi Gondozási Ügynökség (Bundes Betreuungsagentur) látja el 2021 januárjától

- írta a Kleine Zeitung című lap.

Alma Zadić zöldpárti igazságügyi miniszter kiemelte: azt tartotta a legfontosabbnak, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően biztosítsa a jogi tanácsadók függetlenségét és döntési szabadságát. Karl Nehammer néppárti belügyminiszter ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy az ügynökség "az alapjogoknak megfelelő, minőségi és szigorú jogi tanácsadást" fog nyújtani.

A Zöldek kezdeményezésére létrehoznak egy független szakértőkből álló minőségügyi tanácsot is, amelynek tevékenységét az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és az osztrák ombudsmani hivatal is segíti majd; ennek feladata az lesz, hogy biztosítsa a jogi tanácsadás függetlenségét.

A civil szervezetek aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a döntés ellen. Több mint negyven érintett civil szervezet csatlakozott a kampányhoz, szerintük az új rendszer bevezetéséig nem áll rendelkezésre elegendő idő, hogy tisztázzák a keretfeltételeket, és fennáll a veszélye annak, hogy megszűnik a jogi tanácsadás függetlensége.

A menedékkérőknek nyújtandó jogi tanácsadás állami hatáskörbe helyezéséről még a néppárti-szabadságpárti kormány határozott. A döntés végrehajtását az új konzervatív-zöld kormány megalakulásához vezető koalíciós tárgyalások során a néppárt fogalmazta meg feltételként. (MTI)