Két törzsre mutálódott a koronavírus, az egyik agresszívebb

Két törzsre mutálódott a koronavírus, az egyik agresszívebb

A Pekingi Egyetem és a sanghaji Pasteur Intézet kutatói fedezték fel, hogy a koronavírus két törzsre vált szét, az egyik törzs sokkal agresszívebb a másiknál - írja az Index a Telegraphra hivatkozva. A régebbi, úgynevezett S-típusúnak mérsékeltebb a fertőzőképessége, az L-típus később jelent meg, de agresszívabb, gyorsabban terjed, a fertőzések 70 százalékáért ez felelős.

Egy amerikai szervezetéből mindkét törzset kimutatták, tehát párhuzamosan is terjed. Ez hátráltatja a vakcinafejlesztést, mert a laboratóriumoknak mindkét verzióra tesztelni kell, de egy kutató szerint nem valószínű, hogy a két változat közötti különbségek túlságosan megváltoztatnák a vírus későbbi hatóanyagokra adott reakcióit.

Vannak szkeptikus kutatók is, akik szerint nagyobb vizsgálatokkal kell megerősíteni a tanulmány állításait, mert például a gyorsabb fertőzést csak szimulációkkal támasztották alá.

A szakértők szerint hosszú távon jó eséllyel a kevésbé veszélyes törzs fog dominálni, mert azt nehezebb kiszűrni hagyományos járványügyi intézkedésekkel.

Koronavírus: 24-en karanténban, 230 mintavétel folyamatban Magyarországon

Orbán Viktor az operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatón ismerette a koronavírussal kapcsolatos aktuális számokat: 2 fertőzött van Magyarországon 24-en vannak karanténban 230 mintavétel van folyamatban a világban tegnap estig 3268 haláleset történt, 95 748 fertőzés és 53 418 gyógyulás mellett Orbán ismertette, hogy három kategória van: