Csenge családjának ügyvédje: ha rátalálok egy fiatal nőre, és nem tudom, hogy él-e, nem teszem a vízaknába

Csenge családjának ügyvédje: ha rátalálok egy fiatal nőre, és nem tudom, hogy él-e, nem teszem a vízaknába

Ahogy arról beszámoltunk, a borsodnádasdi gyilkosságként elhíresült ügy elsőfokú ítélete után szabadon távozhatott a Miskolci Törvényszékről a vádlott B. Roland. Az áldozat családjának ügyvédje, Lichy József ezért attól tart, hogy a férfi bármikor távozhat az országból.

Lichy József a kormányközeli Pesti Srácoknak nyilatkozva elmondta, fel sem merült benne az, ami elsőfokon történt:

"Nálam jobban csak az ügyészség lepődhetett meg. Menet közben, a tárgyalások során fel sem merült bennem, hogy ezzel a jól összeállított, tényadatokon alapuló, egyáltalán nem bizonyítékszegény vádirattal bármi gond lehet. Nem volt benne a levegőben, hogy ez gondatlanságból elkövetett emberölésre csökkenhet. Semmit nem kellett volna tennie a bíróságnak, csak az emberi logika talaján állva megállapítani a rendelkezésre álló bizonyítékok segítségével, hogy itt bizony az alig húszéves fiatalember hirtelen indulattól vezérelve brutálisan meggyilkolta a fiatalkorú lányt. Gondatlanságról akkor beszélünk, ha valaki figyelmetlen, nem elég elővigyázatos és ebből kifolyólag tragikus végeredmény születik, de ennek a bűncselekménynek minden egyes mozzanatában ott a szándék."

Az ügyvéd a bíróság lényeglátásáról is beszélt:

"A srác azzal védekezik, hogy ő csak rátalált és azt hitte, meghalt. Ha én rátalálok egy fiatal nőre és nem tudom, hogy életben van-e, nem a vízaknát keresem meg, hogy fejjel lefele beletegyem, hanem nyúlok a mobiltelefonomért igyekszem segítséget hívni, tárcsázom a mentőket, vagy akit csak tudok, ez a tipikus és elvárható emberi magatartás. Nem most jött le a falvédőről a törvényszék sem, ilyesmit nem lenne szabad bevennie, kellene, hogy legyen áttekintőképessége, lényeglátása a bíróságnak."

A jogi képviselő szerint valamilyen bűnügyi felügyeletet kellett volna reldeni, hogy a vádlott "ne tudjon lelépni addig, amíg az ítélőtábla átveszi az eljárást. Ha legalább lakhelyelhagyási tilalom lenne, akkor a rendőrség őrizetbe vehetné, amint elhagyja a helységnévtáblát. De így akkor is csak tehetetlenül néznének a hatóságok, ha látnák, hogy B. Roland felszáll egy Brazíliába vagy Argentínába tartó gépre és elhagyja az országot".

Az ítélethirdetés után zárt osztályra került a meggyilkolt borsodnádasdi lány édesanyja

K. Csenge édesanyja összeomlott és elájult a bíróságon az ítélethirdetést követően: a nő képtelen volt elfogadni a döntést, térden állva könyörgött a bírónőnek, változtassa meg ítéletét. A fiatal lány édesanyját végül mentő vitte el, írja a Blikk. Ahogy arról kedden beszámoltunk a bíróság csupán négy év börtönbüntetésre ítélte a borsodnádasdi K.