Egyelőre nem látja szükségesnek az iskolák bezárását az operatív törzs

Egyelőre nem látja szükségesnek az iskolák bezárását az operatív törzs

Egyelőre nem tartja szükségesnek az iskolák bezárását az operatív törzs. A koronavírus miatt tartott szokásos napi sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a pedagógus szakszervezetek által sürgetett intézkedés ugyan folyamatosan napirenden van, de még úgy látják, hogy nem elég súlyos a helyzet a rendkívüli szünet elrendeléséhez.

"A vírust jelenleg nem tudjuk megállítani, mert ez egy olyan világjárvány, ami nem ismer határokat"

- kezdte sajtótájékoztatóját Lakatos Tibor ezredes az operatív törzs tagja, hozzátéve, hogy a mai napon eddig 3 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. Javasolta, hogy arra kérnek minden állampolgárt, hogy segítsék a hatóságok munkáját, illetve figyeljenek jobban oda az idősek egészségére. Leszögezte, hogy mivel egyre több fertőzött várható, ezért a kontaktkutatás segítsége érdekében már a rendőrséget is bevonják a nyomozásba. 

Lakatos Tibor azt kérte mindenkitől, hogy előzzük meg álhírek terjedését utalva arra, hogy megalapozatlan, hogy a kormány le kívánná zárni Budapestet.

"Egyedi megbetegedések vannak, egyedi esetekről beszélünk, azért dolgozunk, hogy gócpontok ne alakuljanak ki"

- fűzte hozzá. 

Összegezte, hogy az ideiglenes határellenőrzés óta több mint tízezer embert vizsgáltak meg.

  • 11437 magyar állampolgárt ellenőriztek eddig a határon
  • 166 ember került eddig karanténba
  • 1 külföldi állampolgár volt, akit kórházba kellett szállítani, mert gyanús eset volt
  • 204 embert fordítottak vissza a határról

A szájmaszkok és kézfertőtlenítők bolti árdrágulásáról úgy nyilatkozott, hogy megemelte az árakat a három műszakos termelés, illetve a Kínából érkező alapanyag is megdrágult. Ugyanakkor kiemelte, hogy ellenőrizni fogják az árdrágulásokat, s azt is megnézik, hogy hatékony-e, valóban azt árulják, amit hirdetnek. 

Ha lezárják a határokat egy szomszédos országban, akkor mérlegelik majd annak lehetőségét, hogy honfitársaink hol maradtak kint, és gondolkoznak majd a hazautaztatásukon.

"Magyarország nem fogja hagyni, hogy állampolgárai külföldön gondoskodás nélkül legyenek."

Arra az újságírói kérdésre, amely szerint a sürgősségi orvosok szerint nincs elég egészségügyi védőfelszerelés úgy reagált, hogy a munkáltatónak köteles gondoskodnia a beosztottak megfelelő védelméről és egészségéről. Folyamatos a védőeszközök gyártása, éppen ezért tiltották meg ezen eszközök exportját.

Az OMSZ-től hamarosan három darab speciális maszkot kapnak majd a háziorvosok, ezek olyan speciális maszkok, amiket akkor kell felvenniük, ha koronavírusos személlyel kell kapcsolatba kerülnie az orvosnak. 

Arról a rendőrről is kérdeztek, aki egy videó tanúsága szerint arra bíztatott egy sofőrt, hogyha nem akar karanténba kerülni, akkor hazudja azt, hogy nem Olaszországból jött. Lakatos Tibor ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy

elítélik a hanyag szolgálatot, különösen akkor, ha magyar emberek egészségéről testi épségéről van szó.

Hozzátette, hamarosan kivizsgálják, és eljárást indítanak az ügyben.