A rendkívüli szünet idején is rendes fizetést kapnak a pedagógusok Szlovákiában

A rendkívüli szünet idején is rendes fizetést kapnak a pedagógusok Szlovákiában

A koronavírus-járvány megelőzése érdekében elrendelt oktatási szünet idejére is megkapják a bérüket az iskolák pedagógusai és nem pedagógus dolgozói Szlovákiában. Erről Prékop Mária, az oktatásügyi minisztérium nemzetiségi főigazgatóságának vezetője beszélt a bumm.sk-nak.

A szomszédos államban tegnap jelentették be, hogy a több európai országhoz hasonlóan két hétre bezárják az oktatási intézményeket a koronavírus miatt. Az oldal azt írja, pedagógus szakszervezetek arra szólították fel az oktatási intézményeket fenntartó önkormányzatokat, hogy ne éljenek vissza a helyzettel. 

A járvány európai gócpontjának számító Olaszországban is zárva tartanak az iskolák, ott távoktatással oldották meg a problémát, a gyermekek mellett otthon maradó szülők fizetett szabadságát pedig az állam segélyezi. Az ehhez szükséges felszereléseket a hónap végéig osztják szét a diákok és tanárok között.

Koronavírus: petícióban követelik az iskolák, óvodák és bölcsődék bezárását

Online petíciót indítottak Magyarországon az iskolák, óvodák és bölcsődék bezárásáért. Hasonló intézkedést Szerbia kivételével valamennyi szomszédos állam bevezetett, Romániában a szülőknek fizetett szabadnapot is adnak, ha nem tudja megoldani gyermeke elhelyezését. A magyar kormány a koronavírus-fertőzések növekvő száma ellenére sem lépett eddig.

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában beszélt arról, hogy a tanárok nem kapnának fizetést egy rendkívüli tanítási szünet idején, saját minisztere rendeletének ellentmondva a diákokat is évismétléssel riogatta. Az iskola- óvoda- és bölcsődebezárással kapcsolatos javaslatot a koronavírus elleni védekezés miatt vetette fel még a hét elején a Jobbik, később pedig több pedagógus szakszervezet is.