Mit akar Orbán Viktor a sebészmaszkoktól?

Mit akar Orbán Viktor a sebészmaszkoktól?

Nem ezeket kérik az orvosok. 

Több nyitott kérdés is maradt Orbán Viktor miniszterelnök péntek esti bejelentése után, amit egyelőre a kormányzat sem tudott eloszlatni, hiszen szombat reggelig a Magyar Közlönyben nem jelent meg semmilyen konkrét rendelet.

Tegyük hozzá, hogy nem frissül péntek délelőtt 10:40 óta a kormányzati koronavírus portál sem - legalábbis, ami az adatokat illeti. Így Magyarország továbbra is 19 fertőzöttel veszi ki a részét a világjárványból, és a betegek közül egy ember már meg is gyógyult. 

Orbán Viktor: hétfőtől bezárnak az iskolák, a tanárok otthonról dolgozhatnak, ha tudnak

Elképesztő módon oldaná meg a miniszterelnök a koronavírus-járvány megelőzésére szolgáló iskolabezárásokat. Orbán Viktor a Facebook-oldalán bejelentette, hogy a tantermen kívüli digitális tanrendre állnak át az iskolák hétfőtől, majd rögtön utána be is ismerte, hogy az ezzel kapcsolatos fejlesztések még nincsenek készen.

Mindenesetre Orbán Viktor tegnap bejelentette, hogy rendelkezésre áll 22 millió pár kesztyű, 1,2 millió sebészmaszk, és érkezik további 1 millió műtéti sebészmaszk. Csakhogy a sebészmaszk egyáltalán nem alkalmas az egészségügyi személyzet védelmére egy esetleges járvány idején. Ezt a hiányosságot, potenciális veszélyforrást egyébként a Magyar Orvosi Kamara (MOK) is jelezte már több ízben a kormányzat részére.

Stummer János, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke is ezt hangsúlyozta péntek esti, Orbán Viktornak címzett Facebook-bejegyzésében:

"Ami kellett volna, az az FFP2-es, és az FFP3-as maszk. Az nyújt védelmet. De ebből maga nem említett értékelhető mennyiséget. A sebészi maszkokkal maximum a homlokunkat törölgethetjük, másra nemigen megyünk velük".

A helyzet úgy áll ezek szerint miniszterelnök úr, hogy van 2,2 millió sebészi szájmaszkunk, ami jó hogy van, csak épp...

Közzétette: Stummer János – 2020. március 13., péntek

Érdekességképpen, az elektromos autók gyártásával foglalkozó kínai BYD, illetve a General Motors kínai partnere, a SAIC Motor összesen napi 7 millió maszk (5 és 2) legyártását vállalta. A magyar rabok nem ezeket gyártják...