Változhat a protokoll, tesztelni fogják azokat is, akik "csak" tünetekkel rendelkeznek

Változhat a protokoll, tesztelni fogják azokat is, akik "csak" tünetekkel rendelkeznek

Az atv.hu érdeklődésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ ( NNK ) részéről megerősítették: már elvégzik a koronavírus tesztet a kórházban fekvő, lázas, súlyos akut légúti fertőzéses betegeknél is - ha ezeket a tüneteket semmilyen különösebb körülmény nem indokolja.

Ez azt jelenti, hogy bővülhet az esetdefiníció, így sokkal több esetben tesztelhetik a magyar betegeket. Ahogy arról személyes példán keresztül is írtunk, eddig  nem volt elég a tünet (akár a tüdőgyulladás sem), ha nem járt a beteg külföldön, vagy nem volt igazolt kapcsolata egy igazoltan fertőzött személlyel.

Ez végre változhat.

Most a protokoll új, harmadik ”feltétellel”, esetleírással egészül ki - ezt erősítették meg az atv.hunak az NNK részéről.

Eszerint, a jövőben azokon a betegeken is elvégzik a járványügyi vizsgálatot, a koronavírus tesztet, akik kórházi kezelést igényelnek, lázasak, súlyos akut légúti fertőzésben szenvednek - és esetükben ezeket a tüneteket semmilyen különösebb körülmény nem indokolja.

Protokoll: Pintér Sándort tesztelték koronavírusra, de a szentendrei polgármestert már nem

Ahogy arról beszámoltunk, Pintér Sándor belügyminiszter is találkozott azzal a Abdelkader Amara marokkói közlekedési miniszterrel, akiről tegnap kiderült, hogy koronavírus-fertőzött. Azonban az észak-afrikai politikus nemcsak a belügyérrel és Mosóczi Lászlóval, az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkárával tárgyalt, hanem 5 nappal ezelőtt meglátogatta a szentendrei mobilgátat is a belügyi tárca szervezésében.

2019. március 15-ig a magyar szakemberek 1436 mintavételt vettek. A Magyar Orvosi Kamara szuerint csak a betegekek valós száma több lehet mint ezer.