Gyakorlatilag leállítják a nemzetközi vasúti személyforgalmat

MÁV
Máthé Zoltán/MTI

Az Európában a koronavírus miatt kialakult járványügyi és veszélyhelyzetre való tekintettel néhány határállomás kivételével szinte teljesen leállt a nemzetközi vasúti személyszállítás - tájékoztatta a Mávinform szerdán az MTI-t.

    
A közlemény szerint a nemzetközi járatokat az itthoni szakaszokon pótolja a vasúttársaság, vagyis a határállomások és a belföldi végállomások között közlekednek a vonatok.
    
A belföldi vonatforgalomban a MÁV hálózatán nincsenek menetrendi korlátozások a járványügyi helyzet miatt, a Gyermekvasút azonban nem jár - tették hozzá.
    
Ausztriával még fenntartják a vasúti összeköttetést a MÁV hálózatain. Az osztrák vasútvállalat kedden a GYSEV hálózatán Szentgotthárd és az ausztriai Fehring, illetve Jennersdorf között felfüggesztette a közlekedést. Ausztrián át Németország és Magyarország között is járnak vonatok, a railjetek és a többi nemzetközi járat közlekedik (kivéve a Budapest és Hamburg közötti Hungária EC, valamint a Budapest és Berlin közötti Metropol EuroNight), de a határellenőrzések miatt 20-40 perccel megnőhet a menetidő.
    
Szerbiával a kelebiai határállomásnál még van vasúti összeköttetés.
    
A szomszédos országok közül Szlovákia március 13., Románia - a lőkösházi és a biharkeresztesi határállomás kivételével - március 14., Szlovénia március 16. óta nem fogad és nem indít nemzetközi vonatokat.
    
A horvát és az ukrán határon is felfüggesztették a forgalmat.
    
Romániából Magyarországra a vasúti eljutás ma még Biharkeresztesen keresztül biztosított. A Magyarországról kilépő vonatok kedden közlekedtek, a Romániából Magyarországra belépő vonatok pedig szerdán közlekednek átmenetileg utoljára.
    
Magyarország és Csehország, Lengyelország, valamint Svájc között sem közlekednek ideiglenesen a vonatok.