A diákhiteleket sem kell törleszteni

A diákhiteleket sem kell törleszteni

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben hozott kormányzati intézkedések között található, hogy a magánszemélyek- és vállalkozások már megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségére év végéig moratóriumot hirdetnek.

A 24.hu megkereste a Diákhitel Központ Zrt.-t, hogy ez rájuk is vonatkozik-e, a válasz igen. A jogszabályok hatálybalépésétől 2020. december 31-ig felfüggesztik a hallgatói hitelek törlesztését.

Az nem világos, hogy mi lesz a már felmondott szerződésekkel:

Társaságunk , mint az MFB Csoport tagja, a felmondott hitelszerződéseket folyamatosan átadja a Magyar Követeléskezelő Zrt.-nek (MKK). A Ptk. szerint innentől kezdve az MKK tehet behajtási és egyéb cselekményeket az átadott követelések kapcsán. Az eddig felmondott és MKK számára átadott követelések MKK általi, adóhatósággal együttműködve végzett  kezelésére, végrehajtására a Diákhitel Központnak nincs ráhatása, arról információval nem rendelkezik.

A fizetési moratórium nem lesz kötelező, a munkából kiesők számára viszont nincs segítség

Szerda éjfél előtt nemsokkal megjelent a Magyar Közlönyben is az Orbán Viktor által korábban bejelentett gazdasági csomag, illetve a miniszterelnök rendelkezett a Munka törvénykönyvének rugalmasabbá tételéről is. A kormányzaton már jó ideje kérik számon a fizetési moratórium bevezetését, ennek a veszélyhelyzet hetedik napján tett eleget a kabinet.