Két órával előre kéri a kérdéseket az operatív törzs - Ön mit kérdezne tőlük?

Két órával előre kéri a kérdéseket az operatív törzs - Ön mit kérdezne tőlük?

Ön mire kíváncsi a védekezéssel kapcsolatban? Küldje el nekünk a kérdéseit, mi továbbküldjük az operatív törzsnek.

Most Ön is kérdezheti az operatív törzset!

Ön mire kíváncsi? Mikor vezetik be a kijárási tilalmat? Milyen szociális intézkedésekkel segítené a kormány a munkanélkülieket? Mit keresnek a katonák a cégeknél?

Írja meg címünkre ("szerk@alfahir.hu") a kérdéseit, és mi elküldjük azokat az operatív törzsnek.

Ma debütál az operatív törzs új tájékoztatási formája, amelynek a lényege, hogy Müller Cecília tisztifőorvos, Lakatos Tibor, az operatív törzs központi ügyeletének vezetője, vagy épp Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár nem az újságírók előtt mondaná el a járvánnyal kapcsolatos aktualitásokat, döntéseket. 

Ez egyébként nem lenne ördögtől való, hiszen a még nem hivatalos otthoni karanténnak pont az a lényege, hogy az emberek maradjanak otthon, lassítva a járvány terjedését. Sőt, a kormányzati kommunikáció helyzetét az is nagyban segítené, hogy a XXI. századból már eltelt két évtized, és a technológiai haladás biztosítja - Orbán Viktor néma videója talán a szabályerősítő kivétel -, hogy az online térben is élőben, valós időben beszélgessenek egymással az emberek. 

Főleg egy világjárvány idején rendkívül fontos a gyors reagálás, a hírek, az események minél gyorsabb megismerése. S több olyan koronainfó is volt, amelyen az újságírók olyan részletekkel is szolgáltak, amelyekről akkor hallottak először a törzs tagjai. 

A baj az, hogy ennek vetett véget a kormányzat. 

Ugyanis Kovács Zoltán államtitkár azt kérte a szerkesztőségektől, hogy 

két órával a tájékoztató előtt(!) küldjék el a kérdéseket,

azaz amikor mindenki arról beszél, hogy kevés az időnk, a védekezésért felelős operatív törzs 2 óra előnyt kér a nyilvánosság, a sajtó előtt, másképp fogalmazva 2 órát elvesz a közös felkészülésből. 

Így azért nehezen nevezhető majd aktuálisnak a tájékoztatás. 

Azt azért még hozzátennénk, hogy napok óta próbáljuk kideríteni, hogy az aktuális mintavételi adatok ténylegesen hány embert jelentenek, de emailjeinkre még nem válaszolt a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Újságíró-szövetség: "A kormánykommunikáció jelenlegi formája nem segítség, hanem veszélyforrás"

Vészhelyzetben a korrekt, gyors, pontos információ életeteket ment. A tévinformáció, az elhallgatás és a cenzúra emberéleteket veszélyeztet. A kormánykommunikáció jelenlegi formája nem segítség, hanem veszélyforrás - így kezdődik a Magyar Újságírók Országos Szövetségének állásfoglalása a koronavírussal összefüggő kormányzati kommunikációról. A MÚOSZ négy pontba szedte kritikáit: