Operatív törzs: továbbra sem lesz kijárási tilalom

Operatív törzs: továbbra sem lesz kijárási tilalom

Többféle betegségben szenvedett a koronavírus két újabb magyarországi áldozata – mondta el az operatív törzs online sajtótájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta, hogy a két férfi szintén a veszélyeztetettebb korosztályhoz tartozott, velük együtt már hárman haltak meg Magyarországon, mindegyikük 65 év feletti.

Müller azt mondta, nem tudnak semmit tenni azért, hogy otthon tartsák azokat az idős embereket, akik a kérés ellenére utcára mennek. Ugyan a fiatalok is elkapják a betegséget, állítása szerint négyötödüknél nem alakulnak ki súlyos szövődmények. Azt kérte, hogy a vírusveszély miatt

  • a fiatalok ne bulizzanak;
  • a külföldről érkezők önkéntes karanténba vonuljanak, ha lehet;
  • amelyik munkáltató megteheti, rendeljen el home office-t;
  • az idősek maradjanak otthon.

Müller Cecília azt állította, hogy a hírek ellenére van elég maszk a kórházakban, amelyek szükség esetén rendelkezésre állnak. Az országba ráadásul érkezett gyártáshoz szükséges alapanyag,

Eddig tucatnyian szegték meg a házi karantént

3506 ember van házi karanténban, eddig 13000 alkalommal ellenőrizték őket, 69 alkalommal szegték meg a szabályokat, azaz hagyták el a karantént – árulta el Lakatos Tibor.

Az operatív törzs szóvivője azt mondta, eddig üzletbezárások miatt 3 fő figyelmeztetés, 7 helyszíni bírságot, 9 esetben pedig feljelentés született. A koronavírussal összefüggésben eddig 47 eljárás indult főképp közveszéllyel fenyegetés, csalás és járványügyi szabályszegés miatt.

Az egyik beolvasott kérdésre elárulta, hogy több szolgáltató tervezi azt, hogy felfüggeszti a mérést, de az operatív törzs arról is döntött, hogy a vízkikapcsolást felfüggeszti a járvány idejére.