Horvátországban szigorúan büntetik, aki eltér az élelmiszerek hatósági árától

Horvátországban szigorúan büntetik, aki eltér az élelmiszerek hatósági árától

A balkáni országokban is felívelő szakaszban jár a járvány, a horvát hatóságok keményen fellépnek az élelmiszeren nyerészkedők ellen. A Magyar Távirati Iroda összeállítása.

Románia

Romániában a fertőzött, de enyhe tüneteket mutató orvosokat is bevetnék az új koronavírus-járvány elleni küzdelembe – jelentette ki egy péntek reggeli sajtótájékoztatón Nelu Tataru csütörtökön kinevezett egészségügyi miniszter.

A koronavírus elleni romániai küzdelemben ugyanis rendkívül sok orvos, nővér és ápoló fertőződött meg, sokakat pedig karanténba helyeztek, ezért az egészségügyi ellátás rendkívüli nehézségekkel szembesül.

Mint az MTI írja, Nelu Tataru kijelentette: arra számít, hogy az eddigieknél nehezebb hetek következnek a járvány leküzdésében, és ilyen körülmények között rendkívül fontos, hogy az egészségügyben dolgozók elsőbbséget élvezzenek a koronavírus-teszteknél. A miniszter elmondta: a járványnak arra a szakaszára készülnek, amikor a könnyebb tüneteket mutató fertőzötteket már nem szállítják kórházba, hanem otthonukban próbálják meggyógyítani őket önkéntesek bevonásával. Ugyanennek a szakasznak lesz az újítása, hogy a fertőzött, de csak enyhe tüneteket mutató orvosokat is bevetik a járvány elleni küzdelembe. Őket a betegségük idején is munkára fognák a járványkórházakban.

A stratégiai kommunikációs törzs csütörtök délutáni összesítése szerint a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált 1029 romániai személy közül 153-an egészségügyi dolgozók (70 orvos, 50 nővér, 15 ápoló, a többi kisegítő személyzet).

Péntek reggelre 24-re emelkedett a koronavírus-járvány romániai halálos áldozatainak a száma. Az országban (csütörtök délután) 6151 személy volt intézményes karanténban, és több mint 110 ezer házi elkülönítésben.

Szerbia

Szerbiában tovább nőtt a fertőzöttek száma, ezért újabb korlátozó intézkedések bevezetését tervezi a kormány az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Csütörtök estig 384-ről 457-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma, valamint 4-ről 7-re a fertőzés következtében elhunytak száma. További szigorító intézkedéseket vezettek be egyes településeken, bezárták például a fodrász- és kozmetikai szalonokat. A sajtóban megjelent információk szerint a kormányfő és az államfő péntek este további intézkedéseket jelent be, várhatóan tovább szigorítják a kijárási tilalmat, és a legtöbb fertőzöttel rendelkező városokat – Belgrádot, Nist, Valjevót – vesztegzár alá helyezik.

A többi nyugat-balkáni országban is folyamatos a regisztrált fertőzöttek számának növekedése.

Koszovóban péntekre 71-ről 86-ra, Észak-Macedóniában 177-ről 201-re, Bosznia-Hercegovinában 173-ról 189-re, Montenegróban pedig 53-ról 69-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

Horvátország

Horvátországban szigorúbban lépnek fel azokkal a kereskedőkkel szemben, akik áremeléssel próbálnak meg nyerészkedni; Szlovéniában a titkosszolgálat (SOVA) a járványügyi helyzettel visszaélő csalókra figyelmeztetett.

Bár a horvát kormány még március 14-i ülésén döntött arról, hogy befagyasztja egyes élelmiszerek árát, a hatósági ellenőrök számos esetben állapítottak meg szabálytalanságokat, és róttak ki több tízezer kunás (akár félmillió forintos) büntetéseket az elmúlt napokban. Egyes kereskedők – köztük élelmiszerláncok is – megemelték a hús, a zöldség, a gyümölcs, a tej, a tojás, a babaeledel és a különböző tisztító- és tisztálkodó szerek árát. Azok a gyógyszertárak, amelyekben még kapható szájmaszk és fertőtlenítőszer, azzal magyarázzák az irreális áremelkedést, hogy a legtöbb szállító esetében emelkedtek a beszerzési árak.

Horvátország már korábban korlátozta a boltok nyitvatartását, és bezárta a piacokat, valamint a piacok környékén működő üzleteket is.

Oleg Butkovic tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális miniszter a kormány csütörtöki ülését követően úgy értékelte: a hazai szállítmányozók egyelőre jól működnek, de néhány nap múlva fennakadások keletkezhetnek az áruutánpótlásban, mert a külföldről érkező kamionsofőröknek 14 napra házi karanténba kell vonulniuk.

Horvátországban csütörtök reggel kilenc óra óta 70-nel, összesen 551-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig három halálos áldozata van a járványnak.

Szlovénia

Szlovéniában harmadszor fulladt kudarcba a kormány nagyobb, védőfelszerelés beszerzésére tett kísérlete. Nemrég egy 10 millió dollár értékű, 2,8 millió szájmaszkra vonatkozó beszerzésről derült ki, hogy a kiválasztott beszállító mégsem tudja teljesíteni a megrendelést.

Janez Jansa szlovén miniszterelnök a csütörtöki kormányülést követően a sajtónak úgy nyilatkozott: mindent megtesznek annak érdekében, hogy akik „az első vonalban” harcolnak a koronavírus-járvány ellen, megkapják a nélkülözhetetlen védőfelszereléseket, de ez egy világjárvány esetében majdhogynem lehetetlen. Sem a világon, sem Európában senkinek sincs néhány napnál többre elegendő tartaléka a szükséges védőfelszerelésből – hangsúlyozta.

Szlovéniában egy nap alatt 34-gyel, összesen 562-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, és eddig hatan haltak meg a járvány következtében.

(MTI)